Levende Londenaren en schip in fles op Trafalgar

(Novum/AP) - Honderden levende Londenaren en een model van het oorlogsschip van admiraal Horacio Nelson in een fles: Dat zijn de twee winnende ontwerpen van een prijsvraag om een lege sokkel op Trafalgar Square in Londen te vullen.

Kunstenaar Antony Gormley was een van de winnaars met zijn idee om de 'fourth plint' bij toerbeurt te laten bezetten door een levende Londenaar. Zo'n 2400 mensen zullen elk een uur plaatsnemen op het lege voetstuk, dat in de noordwesthoek van het plein staat. De installatie zal voorbijgangers laten reflecteren op 'de diversiteit, kwetsbaarheid en bijzonderheid van het individu in de hedendaagse samenleving' zegt Gormley.

Yinka Shonibare, in Londen geboren maar opgegroeid in Nigeria, bedacht 'Nelson's ship in a bottle': een replica van Nelsons vlaggenschip HMS Victory in een fles, met zeilen gemaakt van kleurrijke, Afrikaans geïnspireerde stoffen gekocht op de Brixton-markt in Londen, als eerbetoon aan de culturele verscheidenheid van de Britse hoofdstad.

Trafalgar Square werd in 1838 als eerste grote publieke plein in Londen ontworpen. Het werd genoemd naar de overwinning van Nelson op de Franse en Spaanse oorlogsvloten in 1805. Een beeld van de eenarmige admiraal staat op een zuil in het midden van het plein, dat gewijd is aan helden uit de roemruchte Britse krijgsgeschiedenis.

De vierde sokkel was bedoeld voor een ruiterstandbeeld dat er nooit is gekomen. Sinds 1999 worden er telkens voor achttien maanden nieuwe kunstwerken op gezet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden