'Leven van maand tot maand' Oliemaatschappijen dreigen leveranties te stoppen

Van een medewerker PARAMARIBO - In Suriname dreigt op korte termijn opnieuw grote schaarste aan benzine. Het stopzetten van benzineleveringen door de drie grote oliemaatschappijen die het land bevoorraden, is begin deze week nog op het nippertje afgewend door een spoedtoezegging van de centrale bank van Suriname.

In januari van dit jaar leidde de benzineschaarste, die volgde op betalingsachterstanden van de overheid, tot grote onrusten in het land. Ondanks de prijsverhoging van bijna vierhonderd procent van de door de staat gesubsidieerde benzine die daarop volgde, heeft Suriname nog steeds grote moeite om de maandelijkse rekening van drie miljoen dollar aan de oliemaatschappijen te betalen. Het land staat voor meer dan vijftig miljoen dollar in het krijt bij de benzineleveranciers.

De betalingsmoeilijkheden tekenen de belabberde financiele positie van Suriname. De officiele staatsschuld bedraagt iets meer dan tweehonderd miljoen dollar, maar het is een publiek geheim dat de werkelijke omvang van de schulden veel groter is. “Het is erg moeilijk om de exacte bedragen van de Surinaamse schuld te achterhalen. Alleen de centrale bank kent de werkelijke gegevens, maar die geeft ze niet prijs. De overheid verschuilt zich in een hoekje. Alleen door de exacte kredieten te openbaren kan Suriname zijn geloofwaardigheid als crediteur handhaven. Openheid is de enige legitimatie voor de maatregelen die nodig zijn om er weer bovenop te komen”, aldus D. Ferrier, directeur van het Centrum voor sociologisch en economisch wetenschappelijk onderzoek (CESWO). Hij houdt zich onder meer bezig met marktanalyses.

De regering heeft haar hoop nog steeds gevestigd op het Structureel Aanpassingsprogramma (SAP), dat de economie weer uit het slop moet trekken.

Nederland stelt de uitvoering van dat programma als voorwaarde voor de een miljard gulden ontwikkelingshulp die is vastgelegd in een raamverdrag met Suriname.

Geldhandelaren De overheid ligt echter ver achter met de maatregelen die aan het SAP zijn verbonden. Weliswaar is onlangs de parallelkoers voor harde buitenlandse valuta gelegaliseerd, maar het effect waar de beleidsmakers op hoopten, bleef uit. Nog steeds kan buitenlandse valuta bij de geldhandelaren op straat tegen veel hogere koersen worden gewisseld dan bij de banken.

Het resultaat van de problemen zijn omhoogvliegende prijzen en elkaar opvolgende schaarstes van de meest elementaire dingen. Zo veroorzaakt een meelschaarste nu dagelijks lange rijen bij de grootste broodfabriek van het land.

Deze situatie is koren op de molen voor oppositiepartij NDP van ex-legerleider Bouterse. Afgelopen weekeinde kondigde fractieleider Wijdenbosch tijdens een partijbijeenkomst aan dat de NDP harde buitenparlementaire acties zal gaan voeren om zo de regering te dwingen van haar “wanbeleid” af te stappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden