Leven in Gaza: een buitenlander op je boodschappenlijstje

„Als ik niet snel een blikje cola krijg, blaas ik mezelf op", zegt de Palestijnse acteur Nicola Zreineh van Theatre Day Productions met gevoel voor dramatiek. De scholieren in de zaal lijken niet te weten of ze hiervan moeten schrikken of in de lach mogen schieten. Zoals Soehair Karam zaterdag schreef in Trouw, in een reportage vanuit Gaza, zouden jonge acteurs van dit gezelschap naar Europa komen om hun voorstelling ’Plan A – The Game’ te spelen.

Maar het was niet mogelijk om een visum te krijgen en daarom trad plan B in werking. Zij zijn nu op tournee langs scholen in Gaza en acteurs van de Westelijke Jordaanoever, die wél de grens over mochten, spelen de productie voor Nederlandse jongeren.

Hun voorstelling, met de titel ’Plan B –The Game’, is een snel gespeelde sitcom in een schamel decor van oude schoenen, gebroken stoelen en een keuken vol gedeukte pannen. Boven het toneel de Nederlandse vertaling van de Arabische dialogen, net zoals de ondertiteling op televisie. Op de achtergrond klinkt de ene na de andere explosie.

In Gaza is gebrek aan alles en de spelers brengen de dag door met het maken van boodschappenlijstjes vol basisbehoeften. Voedsel, blikjes cola, wasmiddel, Kleenex, ondergoed. „Hoort een buitenlander daar ook bij?”, vragen ze elkaar. Een buitenlander in je vriendenkring blijkt ook een basisbehoefte te zijn. Die biedt de inwoners van de hermetisch gesloten Gazastrook immers een venster naar de buitenwereld.

Het spel in ’The Game’ roept een sfeer van suspense op. De personen hebben geen namen, maar nummers en heten ’vriend 1’ of ’vriend 2’. De gejaagd heen en weer dravende mannen blijken een demonstratie voor te bereiden, die de grenzen in de Gazastrook moet doorbreken.

Voor het publiek is het een bijzondere ervaring om zo dicht op het Palestijnse leven te zitten. Bij het nagesprek vraagt een meisje aan de acteurs: „Waarom hebben jullie in de voorstelling nummers in plaats van namen?” Actrice Raeda Ghazaleh legt uit dat ze zo ongewenste associaties vermijden. „Waar denk je aan bij de naam Mohammed?”, vraagt ze. Voor de grap antwoorden de jongeren: „Een terrorist!” Volgens de acteurs is dat de manier waarop Palestijnen steevast in het nieuws komen. „Maar wij willen juist het dagelijks leven laten zien. Hoe het is als je nergens heen kunt, bijna niets mag doen en eigenlijk de hele dag thuis zit te wachten.” De jongeren in de zaal zijn er stil van.

’Plan B-The Game’, van Theatre Day Productions i.s.m. Het Waterhuis, speelt: 10/12 in Rotterdam, 12/12 in Utrecht, 13 in Gorkum, 15 t/m 17/12 in Den Haag. Info: www.hetwaterhuis.nl of www.gaza-rotterdam.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden