Leven in een vluchtelingenkamp

Het vluchtelingenkamp Za'atari ligt in de buurt van Mafraq, op ongeveer 10 kilometer van de Syrische grens. Als je in het kamp staat, dan hoor je aan de andere kant van de grens de bommen vallen. Het is het grootste vluchtelingenkamp in Jordanië. Op dit moment verblijven er in Za'atari naar schatting ruim 38 duizend Syrische vluchtelingen. Er komen elke week honderden nieuwe vluchtelingen binnen. Meer dan de helft van alle vluchtelingen in Za'atari zijn kinderen.

Save the Children probeert kinderen en gezinnen in Za'atari te helpen door bescherming, voedsel en onderwijs te bieden. We hebben twee speelterreinen en 18 zogenaamde Child Friendly Spaces, waar kinderen en jongeren in een veilige omgeving kunnen leren, spelen en elkaar ontmoeten. Als belangrijkste partner voor World Food Program is Save the Children bovendien verantwoordelijk voor de algemene voedselverstrekking aan alle inwoners van Za'atari.

In Za'atari komen veel kinderen alleen aan, zonder ouders of familie. Deze kinderen proberen we zo snel mogelijk bij elkaar te zetten, zodat we overzicht houden over deze alleenstaande kinderen. Rond de plek waar deze kinderen leven, leven gezinnen die een oogje in het zeil houden. Medewerkers van Save the Children houden de kinderen goed in de gaten en doen er alles aan om ze toch een gevoel van warmte en veiligheid te geven. Dat verandert alleen niet, dat deze kinderen veel te vroeg volwassen zijn geworden. Ook al zijn ze maar 10 of 11 jaar...

Niet winterklaar
De winters zijn hier nat en koud en de meeste vluchtelingen in Za'atari verblijven in canvas tenten, die lekken bij elke stortbui. Velen van hen hebben Syrië halsoverkop moeten verlaten en hebben weinig spullen mee kunnen nemen. Het kleine beetje geld dat ze soms bij zich hadden, is vaak al op en de prijzen in het kamp zijn hoog. Mensen hebben gebrek aan bedden, dekens, warme kleding, schoenen en brandstof.

Hulporganisaties als Save the Children doen wat ze kunnen om het kamp klaar te maken voor de winter. Maar door het overweldigende aantal vluchtelingen raken de middelen snel uitgeput. Duizenden kinderen lopen daardoor het risico om de barre winter niet te overleven.

Gevangen
De vluchtelingen mogen het kamp niet verlaten. Het is te onveilig voor hen daarbuiten. Rond het kamp is een groot hek verrezen en de in- en uitgang worden goed bewaakt. Deze maatregelen zijn niet genomen om de vluchtelingen gevangen te houden, maar om hen te beschermen. Dit neemt niet weg, dat de Syrische vluchtelingen nog steeds geen kant op kunnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden