Leven als een vorst dankzij riante vergoedingen

Italianen pikken niet langer dat hun volksvertegenwoordigers op grote voet leven terwijl zij inleveren

Italiaanse parlementariërs staan onder enorme druk om op hun eigen inkomen te korten nu een rapport zwart-op-wit heeft aangetoond dat zij meer kosten dan hun collega's in andere Europese landen.

De leden van de Camera dei Deputati (Tweede Kamer) blijken iedere maand meer dan 16.000 euro te incasseren. Ter vergelijking, een Franse parlementariër krijgt 13.500 euro en zijn Duitse collega 12.600 euro. Nederlandse Tweede Kamerleden ontvangen 7200 euro per maand.

De inkomens van de volksvertegenwoordigers liggen zwaar onder vuur nu de 'gewone' Italiaan -- in het kader van de miljardenbezuinigingen waarmee het land de schuldencrisis probeert te bestrijden - allerlei extra's moet betalen, van meer btw en meer accijns op benzine tot meer belasting op het eigen huis en op premies van krasloten.

Vorige zomer was al zonneklaar dat veel Italianen het niet langer accepteerden dat hún salarissen werden bevroren en er op hún pensioenen werd gekort terwijl de 945 parlementsleden gratis door het land konden blijven reizen (ook als ze bij wijze van spreken naar het verjaardagsfeest van hun oma vlogen), peperdure appartementen konden huren, voor een prikkie in hun bedrijfsrestaurant konden eten en een pen- sioen van bijna 2500 euro per maand opstreken na vijf jaar in het parlement te hebben gezeten.

Daarom greep de toenmalige minister van financiën, Giulio Tremonti, in. Tremonti bepaalde dat een commissie moest uitzoeken wat de gemiddelde parlementariër in de EU krijgt, om vervolgens het Italiaanse niveau daaraan gelijk te stellen.

Die commissie heeft deze week rapport uitgebracht. De voorzitter van de commissie zegt dat het erg moeilijk was om een vergelijking te maken omdat er in de verschillende parlementen verschillende regels en vergoedingen bestaan. Het rapport is volgens hem dan ook beperkt en niet perfect.

Maar de media trekken heldere conclusies: het nettosalaris van de Italiaanse parlementsleden is weliswaar niet hoger dan dat van hun Franse en Duitse collega's (circa 5000 euro), maar zij krijgen wel als enigen maandelijks 3690 euro om zelf een assistent te betalen. Onkosten specificeren hoeven ze niet.

De meeste parlementsleden steken dat bedrag regelrecht in hun zak en hebben helemaal geen assistent. Sommigen huren een familielid in of delen hun assistent met een paar andere collega's. Daarnaast krijgen de parlementsleden elke maand 3503 euro voor de onkosten die ze maken om in de hoofdstad te verblijven. ook daarover hoeven ze geen verantwoording af te leggen. Opvallend genoeg krijgen ook de parlementariërs uit Rome die vaste, brutovergoeding.

Het rapport wordt breed uitgemeten op tv en bediscussieerd bij de bakker en in het café. Het gezaghebbende dagblad Il Corriere della Sera hamert erop dat het parlement nu gauw en zonder listige trucs op zichzelf moet bezuinigen: 'Om ons parlement te verdedigen en de politiek weer geloofwaardig te maken is er maar één weg: die van de eerlijkheid en de transparantie.'

Mario Monti - die zelf afziet van de vergoedingen die hij kan krijgen als premier en minister van financiën - eist dat de parlementariërs binnen een maand besluiten hoeveel ze op zichzelf gaan korten; hijzelf heeft daar het recht niet toe.

Sommige parlementariërs stribbelen tegen en wijzen op het niet buitensporig hoge netto salaris. Ze hebben het over 'een heksenjacht'. Een lid van Silvio Berlusconi's partij meent dat 'het onvolledige rapport een fascistische polemiek tegen politici voedt'.

Maar James Walston, een Amerikaanse politicoloog die in Rome doceert, schrijft in zijn blog: 'Het risico bestaat dat de weerzin van het volk echt een gevaarlijk niveau bereikt terwijl de Eerwaarden debatteren over het verschil tussen 'salaris', 'reiskostenvergoeding', 'verblijfskostenvergoeding' en 'contributie voor secretariële hulp'.'

100 euro voor een pizza
Politici en hun riante inkomens en privileges: miljoenen Italianen maken zich er druk om.

Parlementariërs worden soms uitgescholden wanneer ze ergens bekend maken wie ze zijn. Een pizzeria-eigenaar in Napels zette onlangs 100 euro op de rekening van een parlementslid dat bij hem een pizza had gegeten - omdat politici ook van de burgers stelen, was zijn verklaring.

En toen vier vooraanstaande politici rond Kerst werden gesignaleerd in de Malediven, in een superdeluxe hotel van een Italiaan, werd dat breed uitgemeten in de krant. Een van die politici reageerde boos: "Ik heb alles zelf betaald en was, na dertig jaar huwelijk, eindelijk op huwelijksreis."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden