Leve het brein!

Je kent dat wel, iets ligt voor op je tong maar je kunt er niet opkomen. Frustrerend. Ik had het afgelopen weekend met een tv-serie die ik een lieve vriendin wilde voorhouden. Hippieachtige, losgeslagen moeder voedt strenge, serieuze dochter op, of andersom lievergezegd. Kom, je weet wel wat ik bedoel, hoe heet die serie ook alweer?

Hoe ik mijn geheugen ook afkrabde het wilde me niet te binnen schieten. Patsy, fluisterde een klontje steuncellen opeens. O ja, een van die vreselijke vrouwen heet Patsy, nu wist ik in elk geval dat ik er via de computer achter kon komen, maar ik wilde dat mijn brein de klus zelf klaarde. Intussen dwaalden andere Britse series door mijn brein: 'Keeping up appearances', 'Are you being served'? Precies die waar ik niet op zat te wachten.

Na een dag vergeefs malen en kraken besloot ik toch maar te gaan googelen, maar vlak voor de computer, ongeveer een meter van het scherm vandaan schoot het me opeens te binnen: 'Absolutely fabulous'. Ja, zo heette die serie. Kennelijk moet je je hersencellen beproeven, maar toen ik ze tot het uiterste tartte door naar de computer te gaan om het op te zoeken, begaf de blokkade het toch. Dat gebeurt vaker. Net als je bereid bent je geheugen als bron van kennis op te geven, geeft het alsnog toe. Kennelijk zit er toch een soort weerbarstige kennisbron in je die zich pas op het laatst prijsgeeft. Dat geeft het gevoel dat je veel meer met je verstand en je brein kunt dan je gewoonlijk doet, als je het maar meer uitdaagt. Maar hoe doe je dat?

Ze zeggen dat je brein beter functioneert als je cryptogrammen en sudoku's maakt. Even op internet kijken wat je aan hersentraining kunt doen. Ik stuit op een site met Tien Geboden voor Gezonde Hersenen, naar aanleiding van 'De tien geboden voor het brein' van René Kahn. Nuttige tips, goed slapen, niet stressen, studeren, musiceren en zo, maar dan tip nummer zes, Geniet aanzien!: 'Het risico om te overlijden is voor mensen met een hoge sociale status maar half zo hoog dan voor mensen onderaan de sociale ladder.' Lelijk geformuleerd natuurlijk, en dat 'dan' moet 'als' zijn, maar wat staat er eigenlijk: lopen mensen onderaan de sociale ladder meer kans om te overlijden? Hebben mensen met een hoge sociale status meer kans op de onsterfelijkheid?

Ik hoop niet dat deze regels uit de pen van professor Kahn komen, maar dat zal wel niet, want dat is een geleerd man van aanzien. Intussen snappen we de boodschap: ambities lonen en leveren een langer leven op. Nobodys gaan sneller ten onder. Ik vind het een ietwat ongemakkelijke boodschap, niet helemaal passend voor een democratie. Waarom zou je geen kleurloos iemand mogen zijn? Maar goed, kennelijk werkt ons brein zo, het wil geprikkeld worden, het wil cryptogrammen oplossen en op eigen kracht zich dingen herinneren, het wil vooruit. Dus dan moet het maar, aan de slag, hup, de maatschappelijke ladder op, m'n gezicht laten zien. Mijn brein, die kleine walnootachtige dictator bovenin, wil het. En ik, arme ondergeschikte, pretentieloze slaaf, gehoorzaam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden