Taal

Leve de vaagheid!

null Beeld ANP
Beeld ANP

Afgelopen vrijdag raakte ik verwikkeld in een flame war op de sociale media (maar het kan ook een 'fittie' zijn geweest), over vaag bestuursjargon. Dat is natuurlijk niet goed, daar zijn we het allemaal over eens.

Afgezien van alle ‘collateral damage’ als gevolg van het retorische geweld waarmee de discussie gepaard ging, was het uiteindelijke discussiepunt of een bepaald voorbeeld nu vaag of niet vaag was. Was ook best interessant, maar op een gegeven moment bekroop mij de vraag 'Wat is er eigenlijk mis met vaagheid?’

Het is een wijdverbreid misverstand dat woorden (en zinnen) een precieze betekenis kunnen, of zelfs moeten hebben. Maar dat kan helemaal niet! We zouden een dagtaak hebben aan het formuleren alleen al als we alles heel precies zouden moeten uitdrukken. Daar is geen beginnen aan. Het is dankzij een beetje vaagheid dat wij in staat zijn om te communiceren.

De meeste woorden kunnen op meerdere manieren opgevat worden. Dat is al helemaal duidelijk bij een woord als 'leuk' of 'interessant', maar ook een concreet woord als 'auto' heeft rafelrandjes: niet iedereen heeft daar hetzelfde kernbeeld bij (laat mensen maar eens een auto tekenen), of heeft even duidelijke intuïties over de begrenzing van dit begrip (is een driewieler met een dak erop een auto?)

De taal drijft dus op vaagheid. Natuurlijk kun je vaagheid op de verkeerde manier gebruiken: je kunt met woorden je ware bedoelingen bewust verhullen, uit dikdoenerigheid modieuze woorden gebruiken, of uit luiheid geen moeite doen om begrepen te worden. Maar dat gaat om je gedrag. Met vaagheid is op zichzelf niks mis.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hun bijdragen op trouw.nl/taal. Heeft u een vraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden