Leve de pan die alles kan

Jeroen Thijssen is culinair journalist en schrijver. mail@jeroenthijssen.nl

Mijn familie is niet van de wonderen. Generaties calvinisten schreeuwen in onze genen. Wonderen zijn paaps bijgeloof, de roomse infiltratie waar mijn grootmoeder me zo voor heeft gewaarschuwd.

Met enig wantrouwen verneem ik dan ook van het bestaan van 'de wonderpan', waar een bevriende concurrent me op wijst. 'Bakken zonder oven,' kopt de site, en 'bakken als oma.' Als oma dat geweten had ... Die bakte niet, die verbrandde.

Ik wil hem wel eens testen, die pan.

Het geval arriveert in een grote kartonnen doos en bestaat uit een paar onderdelen, die logisch op elkaar zijn afgesteld. Een glazen deksel, zodat je kunt zien wat er gebeurt. Een stalen plaatje, om de vlam van het gasfornuis te verdelen. Een grote tulbandvorm en een kleinere tulbandvorm erin, als een eenvoudige matroesjka. Beide zijn van aluminium.

Hoe dat werkt? Een gewone pan gaat op het vuur; de hitte van de vlam verspreidt zich door de pannenbodem en gaart het eten. In een oven verhit de vlam de lucht, de hete lucht verhit de ovenschaal en het gedeelte van het voedsel dat bloot ligt. Het gaat allemaal trager en levert verschillende korstjes op.

De wonderpan is dus een echt oventje. De buitenste tulbandvorm vangt het vuur, de binnenste krijgt de hete lucht over zich heen.

Daar kun je dan ook eieren in bakken. Een beetje overbodig, natuurlijk, maar de test moet ergens beginnen. Op hoog vuur smelt de boter langzaam in de binnenste cirkel. Dan gaan de eitjes erbij, die wat pruttelen uit gewoonte en dan uitvloeien tot halve cirkels met een vlek, een soort yin en yang, maar dan in wit en geel. Ze smaken als spiegeleieren, maar ach, de vorm, alleen daarom zou je het al doen. Voor de rest is een koekenpan handiger.

Dan een moeilijker test: aardappels uit de oven. Weinig dingen zijn zo lekker als een knapperig korstje om een kruimig, sappig stukje knol. In de gewone oven kookt het binnenste van de aardappel en bakt het korstje bruin. Dat red je niet met een koekenpan. Hoe zit dat met dit aluminium oventje?

De stukjes pieper sissen in het vet, net als in een gewone oven. Men moet ze regelmatig wentelen, opdat ze aan alle kanten kleuren, ook net als in een gewone oven. En ze smaken, ja, ook alsof ze uit een echte oven komen.

Nu komt, wat mij betreft, de grootste uitdaging. Brood. Brood bakken in een pan heb ik al eens gedaan, de traditionele pompernikkel ofwel roggebrood, die vroeger al in gietijzeren pannen werd gebakken. Maar een gerezen brood, van tarwe en gist, is een heel ander verhaal.

De wonderpan blijkt echter onverwachts een handig rijsoventje. Het deeg als een ring in de binnenste band, deksel erop en het geheel bovenop een schaaltje heet water - het deeg rijst de pan uit. Na een uurtje moet de pan nog een uur op een laag pitje. Verbrandt de korst dan niet? Nee. Na een half uur drijven de eerste hongerig makende geuren door de keuken. Na nog een half uur moet het gaar zijn.

Een normale korst heeft het brood niet, maar dat is niet erg, zegt de website. 'U keert het brood toch om.' En inderdaad, aan die kant zit wel een korst. Het brood uit de wonderpan heeft een korst als van cake. Ja, de wonderpan bakt alles, zelfs bladerdeeg. Alleen pizza lukt niet, maar een opgerolde vorm doet het weer wel.

De wonderpan lijkt overbodig in een keuken waar al een grote oven staat. Voor stacaravans, zeilboten en vakantiehuisjes daarentegen zou het Rijk de aanwezigheid van zo'n pan moeten verplichten.

Lezersaanbieding
Lezers van Tijd kunnen tot en met 7 maart een wonderpan aanschaffen voor 39,95 euro in plaats van 49,95 euro. Ga naar http://www.dewonderpan.nl/ en gebruik kortingscode tijd-wp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden