Leve de oudste

Onze huisstatisticus te Heiloo zond ons deze zomer een lijstje dat laat zien dat het verschijnsel van vervroegd uittreden, waaraan het kabinet-Balkenende II een eind wil maken, ook onder politici populair is. Er zitten slechts zeven zestigplussers in het parlement.

Bijdragen: Hans GoslingaMaaike van Houten en Teun Lagas

De tien oudste Tweede-Kamerleden:

1 Niny van Oerle-van der Horst (CDA) 69

2 Henk de Haan (CDA) 62

3 Bas van der Vlies (SGP) 61

4 Klaas de Vries (PvdA) 60

5 Erica Terpstra (VVD) 60

6 Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA) 60

7 Bert van Winsen (CDA) 60

8 Frans de Nerée tot Babberich (CDA) 59

9 Gerard van As (LPF) 58

10 Siem Buijs (CDA) 58

Eind 2001 waren er nog zeven 'vooroorlogse' kamerleden, nu stamt alleen Niny van Oerle nog uit de tijd van Colijn. De negen anderen zijn in de oorlog geboren en de resterende 140 zijn dus van na de oorlog, met Wien van den Brink van de LPF van 31 mei 1945 als oudste. Een vergelijking met de Eerste Kamer, in de wandeling 'oudemannenhuis' en zelfs 'knekelhuis' genoemd, levert het volgende beeld op.

De tien oudste senatoren:

1 Hannie van Leeuwen (CDA) 77

2 Ed van Thijn (PvdA) 69

3 Jan Pastoor (CDA) 68

4 Wolter Lemstra (CDA) 68

5 Gert van den Berg (SGP) 67

6 Erik Jurgens (PvdA) 67

7 Nicoline van den Broek -

Laman Trip (VVD) 66

8 Egbert Schuurman (ChrUnie) 66

9 Niek Ketting (VVD) 64

10 Jos van Gennip (CDA) 64

In de vooroorlogse jaren genoot het oudste kamerlid nog het voorrecht op prinsjesdag in de Ridderzaal het 'Leve de koningin' aan te heffen. Johannes Donner, de betovergrootvader van Piet Hein, de huidige minister van justitie, stond aan het begin van deze traditie. De 74-jarige dominee werd in 1898 bij de aanblik van de jonge (achttienjarige) koningin Wilhelmina in de Ridderzaal zo geroerd, dat hij zich niet kon inhouden. Sinds de oorlog gaat de senaatsvoorzitter als voorzitter van de verenigde vergadering der Kamers in de exclamatie voor.

Komende dinsdag zal het 'leve de koningin' voor de eerste keer uit de mond van een vrouw komen, Yvonne Timmerman-Buck, die in juni tot voorzitter van de Eerste Kamer werd gekozen. Zij is de dochter van Werner Buck, staatssecretaris van volkshuisvesting in het kabinet-Biesheuvel in het begin van de jaren zeventig.

Het antirevolutionaire kamerlid Duymaer van Twist, bijgenaamd Duympie, was voor de oorlog befaamd als voorganger van het huldebetoon aan de koningin op prinsjesdag. Vanaf 1922 (toen hij al 21 jaar deel uitmaakte van de Tweede Kamer) tot 1946 was hij het oudste kamerlid. Hij is met 45 parlementaire jaren het langst zittende kamerlid ooit. In deze periode klom hij buiten dienst op van luitenant tot generaal, tot op zekere hoogte vergelijkbaar met de carrière van de gevluchte officieren van de laatste tsaar, die het in hun ballingsoord Parijs vrijwel allen tot maarschalk schopten.

'De generaal', zoals Duymaer van Twist in de wandeling ook werd genoemd, was zeer Oranjegezind. Toen de socialisten in 1919, in de nasleep van de revolutiedreiging een jaar eerder, in de Tweede Kamer het achturenlied aanhieven uit vreugde over de invoering van vrije zaterdagmiddag, zette de antirevolutionair als leider van 'het bourgeoisgedeelte der Kamer' het Wilhelmus in. 'Het was een merkwaardig ogenblik', noteerde de katholieke minister Aalberse, de indiener van het wetsvoorstel, in zijn dagboek. 'Ik voelde me gelukkig en dankbaar. Onze Lieve Heer heeft me zichtbaar gesteund'.

Duymaer van Twist was een veelkleurige vogel. Hij richtte in zijn jaren de nog altijd actieve Bond tegen het vloeken op en was pleitbezorger van de homeopathie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden