Weblog

Leve de laadpaal! Want: prima voor mijn panelen?

Met welke accu overbrug ik zulke stroomloze dagen? Beeld
Met welke accu overbrug ik zulke stroomloze dagen?

Volgens mij is er de afgelopen dagen nieuws naar buiten gekomen dat de oude hippiekreet 'power to the people' plotseling veel meer realiteitswaarde gaat geven.

Vincent Dekker

Ik doel op de acties van onder meer de ANWB en anderen om honderden snellaadpalen bij parkeerplaatsen langs snelwegen te gaan plaatsen enerzijds, en om anderzijds gratis laadpalen voor de deur te zetten van mensen die dit jaar nog elektrisch gaan rijden. Zie bijvoorbeeld wat Trouw hierover meldde.
De ANWB heeft nu nog een ietwat treurig stemmend kaartje van Nederland waarop alle huidige snellaadpalen staan aangegeven. Ik tel er 21 in het hele land, waarvan 16 in de Randstand en 5 hele palen voor de rest van het land. Maar dat moet nu dus gaan veranderen; dat kaartje wordt één zee van tankstops.
En de stichting e-laad gaat niet honderden maar tienduizend oplaadpalen plaatsen. Er komt er een gratis ende voor niets bij u voor de deur als u nog dit jaar elektrisch gaat rijden.

Dat is volgens mij heel goed nieuws voor mijn streven naar energie-onafhankelijkheid. Want volgens mij gaat dit het elektrisch rijden flink stimuleren. Plotseling helpen we, hoop ik, Nederland zo aan een groeiende markt voor elektrische auto's. En al die elektrische auto's zorgen voor een groeiende markt voor grote accu's.
Niets is beter om innovatie te stimuleren en prijzen omlaag te krijgen dan groeiende markten. Dus heb ik goeie hoop dat we de komende jaren dankzij die laadpalen veel betere en goedkopere accu's zullen zien verschijnen.

En ja, daar heb ik thuis dan misschien ook veel aan. Wie mijn weblog een beetje heeft gevolgd, weet dat ik graag onafhankelijk zou willen worden van het elektriciteitsnet. De stroom die mijn zonnepanelen in de zomer teveel produceren, zou ik graag thuis kunnen opslaan voor gebruik in de winter. En als dat straks met goedkope - nou, vooruit: betaalbare - accu's kan zou dat dus mooi zijn.

Ik heb u onlangs nog gemeld dat een consument in Nederland zo'n 200 euro per jaar betaalt voor het gebruik van het stroomnet. Geld dat je altijd kwijt bent, ook als je maar een paar honderd kiloWattuur of minder per jaar aan stroom afneemt. Dus mag mijn accu 200 euro per jaar kosten als die mij onafhankelijk van het elektranet zou maken. En ja, ook nog wel iets meer dan 200, want die onafhankelijkheid is natuurlijk ook nog wel wat extra's waard.

Zijn er onder de lezers deskundigen die weten of 200 euro per jaar aan rente en afschrijvingn een haalbaar bedrag is voor een accu die pakweg 1500 kWh moet kunnen opslaan? En wie durft te voorspellen in welk tempo accu's de komende jaren goedkoper zouden kunnen worden?

Reactie op reacties, tot 9 februari 2012 12:00 uur
@GP en Wiemer: Dank dat jullie me zo snel uit de droom hebben geholpen :( ... We moeten dus vermoedelijk iets heel anders als alternatief voor de accu verzinnen.
Die kubieke meter aan loodaccu's zou wel onder mijn vloer in de kruipruimte passen, maar ik vrees dat ze nog wel te duur zullen blijven.

@witteman en mvmarco: Ik vrees dat Witteman gelijk heeft. Heb ik even niet aan gedacht. Als ik me loskoppel van het stroomnet, krijg ik (zeer waarschijnlijk?) geen energiebelasting meer retour. Ik betaal nu over de paar honderd kWh die ik per jaar netto nog uit het net verbruik zo'n 50 euro aan energiebelasting. Dus heb ik daarop nu al een voordeel van pakweg 330 euro.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden