Column

Leve de duistere krachten die internet weet op te roepen

Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

'Een racistisch antisemitisch lasterend achterlijk dom wijf is @elmadrayer. Mag dit los rondlopen?"

"Het gezeur over antisemitisme hangt mij mijlenver de keel uit. De wandaden van de Joodse staat gaan maar door."

"Ze zit klaarblijkelijk zo vol haat dat ze niet schroomt om de slachtoffers van de Holocaust postuum in hun reet te naaien door ze te instrumentaliseren voor haar fascistische antimoslimagitatie."

Elma Drayer

Zie hier een bloemlezing uit de hartverwarmende reacties op mijn column van vorige week (maar dan discreet ontdaan van spelfouten). Die ging over twee recente gevallen van antisemitisme: het ene van een clubje moslimjongeren dat gaarne alsnog 'alle Joden' zag afgeslacht, het andere van een blogger die plannen van Lodewijk Asscher losjes in verband bracht met de Neurenberger rassenwetten.

Bovenstaande reacties, het zal u niet verbazen, kwamen tot mij via internet. Maar wees gerust, dit wordt niet de zoveelste klaagzang over de duistere krachten die het wereldwijde web weet los te maken. Ik ben er juist blij mee.

Ooit immers ventileerde dit soort personages hun opvattingen uitsluitend in huiselijke kring of aan de stamtafel. Alleen als ze héél gedreven waren, pakten ze een vel papier, schreven dat vol, zochten een envelop, en wandelden naar de brievenbus.

Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Tegenwoordig volstaan een toetsenbord, een internetverbinding en een druk op de zendknop. Zodat wij nu allemaal kunnen weten wat er werkelijk omgaat in de hoofden en harten van onze medeburgers.

Dat ook na mijn stukje de helden uit hun holen kropen, was geheel naar verwachting. Want in dit land mag je veel zeggen, maar niet dat het antisemitisme springlevend is. Dan krijg je standaard ingewreven dat je a) stigmatiseert, b) niet snapt dat die Joden er zelf om vragen: kijk maar eens wat ze in Israël uitspoken.

Antisemitistisch enthousiasme
Grappig genoeg geldt deze logica niet als het gaat om racisme - een toch even verwerpelijk kwaad. Wie daar zijn afschuw over uitspreekt, hoort nimmer dat hij moet zwijgen omdat hij anders racisten stigmatiseert. Laat staan dat de slachtoffers van racisme niet mogen zeuren omdat ze het er zelf naar hebben gemaakt. Maar als het gaat om Jodenhaat, dan vindt er steevast een miraculeuze rolwisseling plaats. Dan veranderen daders in slachtoffers - en omgekeerd. Met als gevolg: nog meer antisemitisch enthousiasme.

Illustratief in dit verband is het commentaar dat blogger Laurence Blik (alias Loor) zoal over zich heen krijgt. Zij maakt zich namelijk ook weleens druk om Jodenhaat. Dus: "Joden als Loor, daar hebben ze het antisemitisme voor uitgevonden". En: "Loor wil alleen maar Jood zijn om anderen uit te sluiten". En: "Misschien waren de Joden toen [ten tijde van de Koran] wel allemaal zoals Loor, dus ja, dan begrijp ik het wel van die apen en ezels". Ze is, kortom, 'een laf, hypocriet, weerzinwekkend sujet dat werkelijk alles zal neuken voor geld en status. Zelfs Hitler in het Adelaarsnest.'

Voor alle duidelijkheid: deze citaten komen van het bloggersduo Peter Breedveld en Hassnae Bouazza. Zij schuift regelmatig aan bij 'Pauw & Witteman', hij is redacteur bij Ad Valvas - weekblad van mijn eigen, o zo keurige Vrije Universiteit.

Toch inzichtgevend, dat internet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden