Review

Leuker dan Potter-broodtrommel

De grote commercialisering van Harry Potter is begonnen. Nu al zijn er T-shirts en wat andere boekenwinkel-gadgets. Maar als in het najaar de speelfilm in première gaat, zullen de winkels volliggen met Harry Potter-snoep, -kaftpapier, -behang, -broodtrommels en -onderbroeken. Of we het dan nog leuk vinden, moeten we nog maar zien.

Voorlopig hebben we de vier boeken (het volgende komt in het voorjaar, schrijfster J.K. Rowling is nu te druk bezig met de speelfilm om dit jaar deel 5 af te ronden) en wat klein grut, zoals de juist verschenen boekjes 'Fabeldieren & Waar ze te vinden', en 'Zwerkbal door de eeuwen heen'. Twee favoriete boeken van Harry, zoals de trouwe lezer weet.

De boekjes zijn vooral leuk voor erg grote Potter-fanaten vanaf ongeveer tien jaar. Het zijn facsimile-uitgaven: het boek over de fabeldieren is een overdruk van het boek van Harry, inclusief de gekladde notities van Ron, Harry en Hermelien. Het boek over zwerkbal is een overdruk van het bibliotheekexemplaar, inclusief de uitleenlijst en een dreigement van bibliothecaresse Irma Rommella: ,,Voor wie dit boek scheurt, deukt, versnippert, vouwt, verbuigt, bevlekt, bevuilt, bezoedelt, besmeert, ermee gooit' etc.. Welke bibliotheekmoeder durft zo'n toon nog aan te slaan.

Schoolhoofd Perkamentus onthult in het voorwoord wat de lezer te wachten staat: Romella heeft de boeken met een vervloeking beveiligd en weet de onverlaat altijd te vinden.

Het Fabeldierenboek bevat een 'beknopt' overzicht van de fabeldieren, compleet met kruisjes-classificatie: Een kruisje is 'slaapverwekkend', vijf kruisjes betekent 'bekende tovenaardoder, onmogelijk af te richten en te temmen'.

De opsomming gaat van Acromantula, een monsterachtige spin, classificatie vijf kruisjes (iemand heeft er vele kruisjes bijgeklad, je hoeft niet de vermogens van Irma Rommella te hebben om te weten dat dat spinnenvrezer Ron moet zijn) tot Zeeslang. Het boek bevat geleerde noten en is geschreven in quasi-encyclopediestijl: ,,De Juttemus (Noord-Europa en Noord-Amerika) is een piepklein, blauw, gespikkeld vogeltje dat van insecten leeft.'

Het boek over Zwerkbal bevat uiteraard de spelregels, een overzicht van teams in Engeland en Ierland, maar ook een opsomming van anti-Dreuzelmaatregelen en een artikel over de ontwikkeling van de vliegende bezemsteel.

Beide boekjes kosten fl12,50, de opbrengst van minimaal tien gulden gaat naar een goed doel in Engeland (Comic Reliefs, een hulpfonds voor de allerarmsten in de wereld.) Zolang de Harry Potter-manie dit soort uitspinsels oplevert, mag het best nog wel even doorgaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden