Leuke beelden, gelardeerd met geleuter/Cabaretprogramma 'Andermans veren' nu ook op tv/Televisie vooraf

Het attractieve van de televisieversie van het Avro-radioprogramma 'Andermans veren' is dat je tal van historische hoogtepunten van het Nederlands cabaret krijgt voorgeschoteld. De begeleidende praatjes van presentator Roeland Kooijmans en de cabaretkenners Kick van der Veer en Jacques Kl"ters zijn echter niet meer dan geleuter.

Al jaren trekt de Avro wekelijks een grote groep luisteraars met 'Andermans veren', gepresenteerd door Martine Bijl. Daarin laat ze fragmenten cabaret horen die vervolgens worden geanalyseerd. In 1994 werd het programma onderscheiden met de Zilveren Reissmicrofoon.

Omdat veel hoogtepunten van het Nederlands cabaret in de loop van de jaren op film en video zijn vastgelegd, is er materiaal te over om het publiek voor te zetten. Belangrijk is dan wel op welke wijze je dat historisch materiaal opdient. De Avro had iets leuks bedacht. Bekende cabaretiers zouden de geselecteerde fragmenten van kritische kanttekeningen voorzien en aanvullen met anekdotes en achtergrondverhalen. Op het laatste moment heeft men die formule los moeten laten. De aangezochte cabaretiers voelden er weinig voor in het openbaar kritiek te leveren op collega's.

Daarop werd besloten de fragmenten te vertonen en Jacques Kl"ters, die zelf lid is geweest van de cabaretgroep 'Don Quishocking', commentaar te laten leveren. De bedenker van het programma, Kick van der Veer, vervult de rol van aangever.

De bedoeling van 'Andermans veren' dat om de veertien dagen zal worden uitgezonden, is telkens een bepaald thema bij de kop te nemen. Vanavond draait het om typetjes. We zien onder anderen Paul van Vliet als 'Bram van de commune'. Kl"ters zegt die creatie van Van Vliet destijds niet te hebben kunnen waarderen: “Er viel voor mij niets te lachen om de manier waarop Van Vliet die Bram belachelijk maakte, omdat ik in die tijd dichter bij Bram dan bij Van Vliet stond.”

Een scène met André van Duin en een humeurige Frans van Dusschoten tijdens een treinreis wordt door Kl"ters geclassificeerd als 'een klassieke revueschets'. Karin Bloemen komt er minder goed vanaf als ze met een rijzweep bepaalde kunstuitingen toelicht. Dan is er ook nog Fons Jansen, die zelfs met zijn 'restmateriaal' de lachers nog op zijn hand kreeg. Kl"ters: “Hij bleef Fons Jansen, welk typetje hij ook maakte. Er is een verschil tussen cartoons en een olieverfschilderij. Fons Jansen maakte met een paar streken een cartoon.”

Youp van 't Hek komt naar voren als de man die 'een rol om de rol speelde'. Wim Sonneveld blijft, ook in al lang door de tijd achterhaalde stukken, nog altijd leuk. Vanavond is hij de kapper die door een PTT-lokettist op z'n nummer wordt gezet. Martine Bijl speelt een man die kennelijk nog nooit 'Opzij' heeft gelezen en anders zich er in elk geval niets van heeft aangetrokken. Het is buitensporig te noemen wat zijn vrouw zich allemaal laat welgevallen. Kl"ters noemt het 'huiveringwekkend goed' en zo herkenbaar dat het mensen in verwarring brengt, omdat iedereen wel van dit soort mensen kent.

In de volgende zeven afleveringen komen de taboes, autobiografische nummers, openingen van programma's, pauzes en finales, imitaties, mime en de rol van het publiek aan de orde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden