'Leuke baan' bij BVD bleek toch niet zo leuk

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - “Dat wordt dus een hele leuke baan”, vertrouwde de Scheveninger Nico Buis anderhalf jaar geleden een verslaggever van de Haagsche Courant toe. Vice-admiraal Buis ging in september 1995 met pensioen als bevelhebber van de zeestrijdkrachten, om 1 november aan te treden als hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst.

Maar het werk is tegengevallen, moet de 57-jarige Buis nu erkennen. Daarom grijpt hij met beide handen het aanbod aan om algemeen directeur te worden bij het zeesleep- en bergingsbedrijf Smit Internationale in Rotterdam. Op 1 mei is hij na 38 jaar overheidsdienst ambtenaar-af.

Buis kwam bij de veiligheidsdienst als opvolger van de naar het Openbaar Ministerie vertrokken Docters van Leeuwen. De vice-admiraal was niet de eerste gegadigde voor die baan. Een paar maanden na zijn aantreden werd bekend dat de Rotterdamse en de Amsterdamse korpschefs, Hessing en Nordholt, al hadden bedankt voor de uitnodiging - de laatste tot twee keer toe.

Toen minister Dijkstal (VVD) van binnenlandse zaken Buis benaderde, zei die wel 'ja'. Maar de oud-marineman heeft daar anderhalf jaar later spijt van. Hij vindt de BVD te 'ambtelijk'. “Ik bleek toch geen landrot te zijn. Ik voel mij in een puur ambtelijke situatie toch niet zo lekker. En mijn werk bleek veel ambtelijker te zijn dan in mijn marinetijd”, aldus Buis tegenover de Telegraaf. “Ik ging niet iedere dag fluitend naar mijn werk. Ik vind dat je daar toch wel naar mag streven in je laatste werkperiode. Ik werd er chagrijnig van.”

Tegenover dezelfde krant ventileerde de BVD-chef ook zijn onvrede met de beperkingen waaraan zijn dienst is onderworpen door de politiek. Zo mag de BVD zich niet bezighouden met georganiseerde criminaliteit. Daar is de politie voor, heeft de Tweede Kamer bepaald, op voorspraak van de commissie-Van Traa.

Buis: “Er in de wereld geen enkele inlichtingenorganisatie die zich niet met de georganiseerde misdaad bezighoudt. (...) We jagen nu soms achter futiliteiten aan. Dat is jammer, want er werken uitstekende mensen bij de BVD. (...) Er zitten procentueel meer afgestudeerden en gepromoveerden bij de BVD dan bij de politie. Wij zouden ze goed kunnen helpen bij de bestrijding van de misdaad die ons land bedreigt. En we hebben er ook direct mee te maken. Er zijn terreurorganisaties, die door de drugshandel aan geld komen.”

Minister Dijkstal reageerde gisteren met begrip voor de overstap van Buis naar het bedrijfsleven. Anderzijds betreurt de minister wèl dat die zo vroeg is gekomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden