Leuk, Nederlanders in de collegezaal

Ze presteren matig, maar Antwerpen omarmt Hollandse studenten

Laag collegegeld, een ruime keuze aan bier en gewoon Nederlands praten. Met de invoering van het leenstelsel zullen dit jaar nog meer Nederlandse studenten zich gaan oriënteren op een studie in Vlaanderen. Studeren in België is ook aantrekkelijk omdat er plek is voor iedereen: er wordt bijna niet aan selectie aan de poort gedaan.

Voor de Nederlanders niets dan goed nieuws, maar in België zelf begint nu de twijfel toe te slaan. Elke Nederlandse student kost de Belgische staat 10.000 euro per jaar. Een zinloze investering als de student na zijn studie direct de trein terug pakt naar Nederland.

Een ander nadeel voor de Vlamingen zijn de slechte prestaties van de Nederlanders. Vooral bij de populaire studie Diergeneeskunde zijn de Nederlandse resultaten dramatisch.

Toch is het hoger onderwijs blij met de goedgebekte Hollanders. En ook studentenstad Antwerpen zegt dat het dom zou zijn om de Nederlanders te weren: "We doen er alles aan om de Hollanders na hun studie snel te begeleiden naar een starterswoning en een baan", laat de woordvoerder van burgemeester Bart de Wever weten.

De burgemeester van Antwerpen ziet de internationale studenten ondanks hun matige resultaten graag komen. "Als havenstad kunnen wij ze goed gebruiken in de logistiek. Antwerpen heeft jonge Nederlanders veel te bieden, maar dan moeten ze wel blijven", aldus de woordvoerder.

Dat de Nederlandse studenten slechter presteren dan de Vlaamse, kan komen door de slechte beheersing van de Franse taal. Vlamingen krijgen Frans op de basisschool en het spreken van die taal is in veel Vlaamse studies een vereiste. De afgelopen jaren moest een derde van de Nederlandse studenten zijn studie vroegtijdig stoppen.

Volgens Peter de Meyer, woordvoerder van de Universiteit Antwerpen, komt dat doordat de Nederlanders zich slecht voorbereiden. "De studenten die zich goed voorbereiden, worden voor hun studie wel in Nederland zelf toegelaten. Veel anderen komen naar Antwerpen."

Hij maakt zich zorgen over de gevolgen voor Vlaamse studenten. "Met hun ondermaatse niveau brengen Nederlandse studenten het tempo omlaag. Het werkt demotiverend. Toch vinden professoren een paar Nederlanders in de collegezaal wel leuk, omdat ze mondiger zijn dan onze eigen studenten."

Verloskundestudente Stephaney Kras (25) is zo'n mondige student. "Als er in de les een vraag wordt gesteld, schieten er allemaal Nederlandse vingers de lucht in."

Zij is niet van plan in Vlaanderen te blijven. "In Nederland heb ik mijn vriend, familie en vrienden. Ik heb het gevoel dat docenten en begeleiders het vervelend vinden dat ze ons een beroep leren dat we straks in ons eigen land gaan uitoefenen."

Volgens de universiteit van Antwerpen spreken steeds meer Vlamingen zich uit tegen de bezoekende Nederlanders. Woordvoerder De Meyer: "De Belgische staat betaalt hun opleiding. Zo is het Belgische onderwijssysteem eigenlijk de dupe van het Nederlandse, dat alleen maar duurder wordt."

Hoogleraar politieke wetenschapen Walter Weyns zag het aantal Nederlanders in zijn collegezaal de afgelopen tien jaar gestaag stijgen. "Ze brengen wat leven in de brouwerij. De Vlaming zal zijn mening niet gauw aan de grote klok hangen. Jammer dat de discussie voornamelijk over kosten en baten gaat. Onderwijs gaat over veel meer. Zoals het overbrengen van cultuur en bijdragen aan iemands ontwikkeling."

Niet iedereen keert België de rug toe als de studie is afgerond. Eefje Pilon (27) vertrok naar de KU Leuven voor een betaalbare master journalistiek. "Het duurde een jaar voor ik werd uitgenodigd bij een van mijn Vlaamse studiegenoten. Nederlanders drinken direct een biertje met elkaar en dan is het beklonken. De Belgen zijn minder toegankelijk en grofgebekt dan Nederlanders. Maar ik was toch al nooit van die harde taal. Ik heb flink geïnvesteerd in mijn leven hier. Nu heb ik een onwijs leuke Vlaamse vriendengroep en ook een vriendje. Ik ga niet meer terug naar Rotterdam."

Laag collegegeld

Dit jaar studeren ruim zesduizend Nederlandse studenten in België. Op de universiteit van Antwerpen is al één op de tien studenten Nederlands. Steeds vaker is het lagere collegegeld een motief. In Nederland kost hoger onderwijs 1907 euro collegegeld per jaar; een tweede studie kost zelfs 15.000 euro per jaar. In België is studeren veel goedkoper: 619 euro, al gaat dat volgend jaar omhoog naar 950 euro. Vooral diergeneeskunde is onder Nederlandse studenten populair. Daarvoor geldt in België - anders dan in Nederland - geen selectieprocedure.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden