'Leuk, me even weer Nederlands voelen'

Marjet Korf, producer in Zuid-Afrika

De Drentse Marjet Korf (23) woont sinds twee jaar in Zuid-Afrika. Ze werkt in Pretoria als mediaproductiemanager en ze viert daar de troonswisseling in Nederland.

"Als ik vrij kan krijgen, ga ik op 30 april 's middags naar de ambassade. De ceremonie is daar op een groot scherm te volgen. Anders volg ik alles online op mijn werk. Maar dat zou ik jammer vinden. Zo'n dag wil je juist graag met andere Nederlanders doorbrengen. Even de sfeer van Amsterdam voelen. En vergeet de Nederlandse snacks niet.

's Avond ga ik met mijn Zuid-Afrikaanse vriend en huisgenootje naar het feest in het Holland House in Johannesburg. Daar heb ik nog het meest zin in. Op de ambassade is het natuurlijk wat formeel, daar moet je je nog gedragen."

"Je ziet op Facebook dat veel Nederlanders in Zuid-Afrika zich nu al aan het voorbereiden zijn op het feest. Ook ik weet al welk oranje jurkje ik aantrek. Er is zelfs een pendelbus geregeld tussen Johannesburg en Pretoria, zodat niemand hoeft te rijden. Wij Nederlanders leven toch wat meer naar dit soort feestdagen toe dan Zuid-Afrikanen dat gewend zijn."

"Ik vind het leuk me op zo'n dag weer even helemaal Nederlands voelen, Nederlands te praten, Nederlandse liedjes te horen. Zuid-Afrikanen begrijpen het belang van deze 30 april ook niet echt. Ik heb geprobeerd het mijn vriend uit te leggen: dat het geen gewone Koninginnedag is, maar een troonswisseling. Dat we na meer dan honderd jaar eindelijk weer een koning krijgen. Hij snapt dat wel, maar hij kent het saamhorigheidsgevoel niet dat erbij komt kijken. Zo'n nationale binding bestaat in Zuid-Afrika, door alle verschillende culturen binnen dit land, gewoon een stuk minder."

Een zegel voor de koning en Wilders
Een hoofddoek is bij moslimvrouwenorganisatie Al Nisa niet verplicht - voorzitter Leyla Cakir draagt er bijvoorbeeld geen. Maar voor de kroningszegel die de vrijwilligersclub wilde maken als dank aan koningin Beatrix, was een hoofddoek wél een voorwaarde. "Het moest een zichtbare moslima zijn, anders kijken mensen er langs", verklaart Cakir, buurtmakelaar in Rotterdam. Sowieso was het 'een hele uitdaging' een geschikte vrouw te vinden: "Het moest wel een vrouw zijn die goed staat met oranje". Bij een happening stuitte ze op een dame die aan beide vereisten voldoet. Nu staat ze op een echte, bruikbare postzegel, gemaakt via het systeem van PostNL.

De organisatie die de positie van moslimvrouwen wil versterken, ziet de actie als eerbetoon aan Beatrix. Zij droeg op staatsbezoek in Aboe Dhabi een hoofddoek. PVV-leider Geert Wilders reageerde woedend. Hoe kon zij dat symbool van vrouwenonderdrukking dragen? De koningin reageerde voor haar doen ook boos. Wat een onzin, zei ze over Wilders' suggestie.

Cakir noemt die 'bemoedigende woorden' van Beatrix typerend voor de 'verbindende rol' van de koningin. Ze hoopt dat het nieuwe koningspaar haar lijn voortzet, maar het interview met Willem-Alexander en Máxima maakt de Turks-Limburgse niet meteen optimistisch: "Hij zei dat de koning zijn mening niet moet geven. Dat is ook wel zo, maar op dat soort momenten als in Aboe Dhabi ben je als burger wel blij dat de koning zich uitspreekt". Anderzijds, ze is al een paar keer uitgenodigd voor de Nieuwjaarsreceptie op Paleis Noordeinde, en ze was te gast bij een officieel evenement in het Paleis op de Dam. Die ontmoetingen geven haar vertrouwen in de nieuwe koning en zijn Argentijnse vrouw: "Dat zegt veel, dat ze verschillende organisaties willen ontmoeten. Dat doet lang niet iedereen, dat is toch gewoon super?" Als dank stuurt ze een velletje zegels naar de koninklijke familie. Er gaat ook een setje naar Wilders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden