Leugens over reeën

Bij Beilen zag ik uit de trein tien reeën in een veld. Bij Tynaarloo zie ik uit de auto vrijwel altijd reeën. Maar toen ik met vorst een middag struinde door het Drentse Middenveld, zag ik niet één ree, ondanks het landschap van bosranden. Ik zag er trouwens niet één wild zoogdier.

Het Dagblad van het Noorden ontdekte dat Drentse jagers jarenlang hebben gelogen over de reeënstand. Hoe meer reeën, des te meer ze mogen doodschieten. Jagers hebben ondanks hun diervijandige hobby een imago weten te creëren van natuurkenners. Ze zijn daar zo knap in geweest, dat ze als tellers van hun eigen doelwit werden ingeschakeld. Hun afschotquotum wordt bepaald op basis van tellingen door jagers zelf.

Als ik mijn zoon zelf zijn koekjesquotum zou laten vaststellen, dan ging de hele voorraad in een kwartier op.

De jagers noteerden jarenlang een kwart tot 30 procent meer reeën dan ze telden. De Faunabeheereenheid Drenthe heeft gezegd de fraude van haar leden te betreuren. Vorig jaar betreurde de jagersclub al dat haar leden heel Midden-Drenthe vol vallen en vergif hadden gestouwd, waardoor er nauwelijks nog vossen, marters en buizerds waren. Hoe vaak zal de Faunabeheereenheid het gedrag van haar leden nog betreuren?

Vroeger heetten jagers jagers. Ineens gingen ze zichzelf wildbeheereenheden noemen. Dat was blijkbaar nog niet vaag genoeg. Nu noemen ze zich faunabeheereenheden. Ik zie zulke schietclubs vaak. In terreinwagens naar buiten en met geweren in de hand op een rij het land uitkammen. Honden erbij, geknal.

Nooit geeft een jager toe dat hij voor zijn lol dieren doodschiet. Niet alleen de aantallen reeën, ook de naam faunabeheereenheid is een leugen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden