Letters

U leest een hopeloos achterhaald, conservatief product. Een krant, met heel veel letters, en bijna allemaal in zwart-wit. Zijn de makers "echt zo behoudend, dat ze denken dat teksten in boeken, tijdschriften, kranten en ander drukwerk, zelfs die op je beeldscherm, zwart moeten wezen?"

Het 'Novo Typo Color Book' wijst een andere weg, zoals u kunt zien op deze pagina's. Het letterbeeld doet onvertrouwd aan, onscherp soms, alsof je de verkeerde bril hebt opgezet. Mij schiet het woord 'tureluurs' te binnen, maar volgens maker Mark van Wageningen is dit ons voorland. In de verre toekomst, dat wel, het kan nog wel een eeuw duren eer we de kleurenletter als norm hebben.

De vraag in de eerste alinea, over het conservatisme van (kranten)vormgevers, zou ik het liefst pareren: krant en beeldscherm lezen nu eenmaal het rustigst met zwart-witletters. Dat weet de vraagsteller ook, die kleurtjes zijn "onrustig voor de ogen". Waarom dan toch dit boek zo serieus nemen? Omdat de vraagsteller Gerard Unger heet. Dat is de ontwerper van de 'schreefloze Swift', tot voor kort het lettertype van Trouw. U las de krant dus in Ungers schepping.

En die kleuren? Wen er maar aan.

Maar neem gerust de tijd. Het kan nog wel even duren.

Mark van Wageningen

(Voorwoord: Gerard Unger)

Novo Typo Color Book

De Buitenkant; 96. blz. euro 34,99

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden