Letter & Geest (3)

Beste Jacques, Jouw columns in Trouw en beschouwingen in andere periodieken lees ik altijd met het grootste genoegen. Vaak ben het daar ook mee eens. Maar afgelopen zaterdag sloeg je de plank naar mijn idee zo volstrekt mis dat ik het niet kan laten een contrapunt te plaatsen. Het betreft jouw aanval op de stukken die worden gepubliceerd in Letter & Geest. Je spreekt van 'een wekelijks portie eenzijdige en luidruchtige duidelijkheid'. Als kernvraag werp je op wie daarop zit te wachten. En als alternatief suggereer je een genuanceerd betoog dat de lezer de kans biedt zelf de aangevoerde argumenten te wegen en een standpunt te kiezen.

Je moet je hebben gerealiseerd dat ook jouw eigen columns (gelukkig!) soms pittige uitspraken bevatten, maar daarop heb je iets gevonden: columns zijn een stijlvorm waarin dit past ('kortademige meningen') en essays zijn beschouwingen waarbij dat niet past (immers: die geven ruimte aan intelligente analyses). Ik ken echter heel wat essays van Jacques van Doorn waarin de meningen van het papier afspatten. En ook heel wat columns die intelligente analyses bevatten. Wat je ergert, is dat je in Letter & Geest heel andere dingen leest dan jij goedkeurt. En een recht op ergernis heb je als lezer natuurlijk. Wat je met die ergernis moet doen, is polemiseren tegen die essays in Letter & Geest en niet proberen stemming te maken tegen het feit dat zij in dat katern gepubliceerd worden. Mijn voornaamste argument daarvoor is de pluriformiteit van de Nederlandse journalistiek. Laat ik beginnen met je gelijk te geven: de in alle Nederlandse kranten eindeloos toegelichte anti-Amerikaanse stukken krijgen in Letter & Geest weinig plaats. Ook heb je gelijk dat de politieke correctheid jegens de islam die in alle Nederlandse kranten gangbaar is opvallend weinig voorkomt in de stukken in Letter & Geest. Ook de AEL is al verschillende keren voorwerp geweest van scherpe kritiek en inderdaad, ook die Edward Said is weer in een schril licht neergezet. Maar Jacques, eerlijk gezegd vind ik dat wel goed. Waar lees je dat nou verder nog? Niet in NRC Handelsblad, helemaal niet in De Volkskrant. Wat jij zo graag wilt lezen, staat al overal. Die eenzijdigheid binnen dat ene katern komt de pluriformiteit van het Nederlandse aanbod als geheel zeer ten goede. Als er al eens een neoconservatief aan het woord komt bij de andere kranten, is het bijna altijd een spijtoptant die het licht heeft gezien en nu weet dat George W. Bush toch een oppervlakkige en schietgrage cowboy is die de wereld in een crisis stort.

Laat daarom Letter & Geest vooral intact blijven. Ik zie in ieder geval elke week uit naar die kortademige stukken - net als naar die van jouw trouwens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden