Leterme winnaar Belgische verkiezing

(Novum/AP) - De sociaal-liberale coalitie van premier Guy Verhofstadt heeft de Belgische parlementsverkiezingen verloren. Verhofstadt heeft zijn nederlaag in een televisietoespraak erkend. Hij zei dat duidelijk is dat de kiezer voor een andere meerderheid gekozen heeft. Na het tellen van 80 procent van de stemmen was duidelijk dat de christen-democratische oppositiepartij CD&V van Yves Leterme in Vlaanderen meer dan 30 procent van de stemmen krijgt.

Leterme eiste in de loop van de avond al de overwinning op en zei dat de tijd van verandering is aangebroken en dat het volk duidelijk een andere koers wil. Hij zei dat een door de christen-democraten geleide regering zal streven naar meer autonomie voor Vlaanderen

De Vlaamse linkse SP.A en Verhofstadts liberale Open VLD lijden volgens de eerste uitslagen grote verliezen ten opzichte van 2003. De liberalen zouden in Vlaanderen uitkomen op minder dan 19 procent van de stemmen en de socialisten op 16,4 procent. De extreem-rechtse partij Vlaams Belang staat op zo'n 20 procent van de stemmen - winst ten opzichte van de vorige verkiezingen.

In Wallonië lijken de socialisten van de PS uit te komen op minder dan 28 procent. De regerende liberalen gaan naar 34,2 procent. De christen-democraten komen in Wallonië waarschijnlijk uit op zo'n 15 procent.

In België is stemmen verplicht. Zo'n 7,7 miljoen Belgen kiezen een geheel nieuwe Kamer van Volksvertegenwoordigers (150 leden) en ook worden veertig nieuwe leden van de Senaat (71 leden) gekozen. Vlamingen stemmen op Vlaamse partijen en Walen op Waalse, behalve in en om de tweetalige hoofdstad Brussel, waar op zowel Frans- als Nederlandstalige kandidaten kan worden gestemd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden