Let op je voeding en mijd kunstmatige hormonen

CAROLINE VAN KEEKEN

Een lezeres had veel last van de bijwerkingen van de Mirena-spiraal. Hoe onschuldig is dit voorbehoedmiddel eigenlijk?

Angstaanvallen, een lager libido en een chaotisch hoofd. Daar kreeg de veertiger last van nadat de Mirena-spiraal bij haar was ingebracht. Vreemd, vond ze. De spiraal staat tenslotte bekend om zijn kleine hoeveelheid hormonen. Nadat de lezeres de internetfora had uitgeplozen, wist ze: ik ben niet de enige met deze klachten. Natuurlijk staan op zo'n forum de ervaringen van slechts een aantal vrouwen. Toch vraagt ze zich af: is er wel voldoende onderzoek gedaan naar de gevaren van dit voorbehoedmiddel? Bij de lezeres is het spiraaltje inmiddels weggehaald. Maar zouden niet alle Mirena-gebruikers de spiraal moeten laten verwijderen, wil ze weten.

Niet nodig, zegt Barbara Havenith, gynaecoloog in Boxmeer. Naar de Mirena-spiraal is genoeg onderzoek gedaan om te kunnen constateren dat deze geen schade toebrengt. Deze geeft van alle hormonale anticonceptie zelfs de laagste kans op trombose. "Dat betekent niet dat de klachten van de lezeres ongegrond zijn." Wat ze opmerkt over de lage dosis hormonen in de Mirena klopt. "Dit voorbehoedmiddel bevat vijf procent van de hoeveelheid hormonen die in de anticonceptiepil zit. Het gaat om het progestativum Levonorgestrel, een hormoon dat ook aanwezig is in de pil."

Zouden Mirena-gebruikers dan niet juist een veel kleinere kans op bijwerkingen moeten ervaren? "Jazeker. Maar dat wil niet zeggen dat er géén kans bestaat. Sommige vrouwen hebben er dus wel last van." De vrouwenarts somt op: "Bloedingen na plaatsing, buikpijn, misselijkheid, gewichtstoename, depressieve stemming, minder libido, zenuwachtigheid en acne. Dat zijn typische bijwerkingen."

Havenith heeft wel wat tips uit het alternatieve circuit waardoor de klachten zouden kunnen verminderen. "Binnen de reguliere geneeskunde wordt dit niet erkend, maar in mijn praktijk heb ik vaak gezien dat het uitmaakt. Wie last heeft van deze bijwerkingen, zou wel eens een te drukke lever kunnen hebben. De lever breekt lichaamsvreemde stoffen, zoals Levonorgestrel, af. Wanneer je lever het te druk heeft met het stofwisselingsproces, of met het afbreken van kunstmatige hormonen, gebeurt dit onvoldoende of onvolledig."

Deze kunstmatige hormonen, parabenen, komen voor in cosmetica en verzorgingsproducten. Ook in weekmakers van plastic zijn nep-hormonen aanwezig. "Er wordt verondersteld dat ze de hormoonhuishouding verstoren. Ze zorgen ervoor dat de hormonen in de spiraal moeilijker worden afgebroken en zorgen ook voor bijwerkingen. Zulke stoffen kun je dus beter mijden. Op etiketten van verzorgingsproducten kun je lezen of ze tot de ingrediënten behoren."

Letten op de voeding kan ook veel uitmaken. Eet voldoende zwavelhoudende groenten. In veel koolsoorten, in het bijzonder broccoli, zit zwavel. Je kunt erachter komen of een groente zwavel bevat, door ze lang te koken. Zodra ze stinken, heb je beet. Denk aan asperges, knoflook, uien en eieren. Gebroken lijnzaad werkt ook. Kijk uit met verwarmen in plastic verpakkingen, in verband met weekmakers." Daarnaast raadt Havenith vrouwen aan B-vitamines te slikken. Die kunnen helpen bij het afbreken van hormonen.

En anders? "Overgaan op een ander anticonceptiemiddel. Maar de Mirena bevat zo weinig hormonen dat ik denk dat elke andere hormonale anticonceptie - de pil, vaginale ring of hormoonstaafje - net zo nadelig zal uitvallen. Dan zou je een koperhoudend spiraal moeten nemen, condooms gebruiken, of aan periodieke onthouding kunnen doen. Maar hormonale anticonceptie blijft het veiligst."

Zelf een vraag insturen? Mail naar gezondheid@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden