'Let me entertain you', schalt het bij de PVV

De aankondiging klonk al wat optimistisch: de PVV presenteert op vrijdagavond 24 augustus haar kandidatenlijst. Locatie: Ahoy in Rotterdam. Daar waar grote sterren als U2 en Robbie Williams voor een publiek van vijftienduizend man hebben opgetreden, zou voorman Geert Wilders de aftrap van zijn verkiezingscampagne geven. Eenmaal binnen blijkt dat de door peilingen geplaagde PVV haar oog heeft laten vallen op een iets kleiner zaaltje. Maar zelfs de vijfhonderd stoelen zijn te hoog gegrepen voor Wilders en aanhang.

Voor de media, die wél in groten getale aanwezig zijn, is een brede stoelloze strook achterin de zaal gereserveerd. Journalisten die rondom de beveiligingspoortjes een praatje proberen aan te knopen met aanwezige PVV-aanhangers, worden gemaand de gesprekken "in verband met de privacy" te staken.

Dan, tegen negenen, een uur later dan gepland, schallen opeens de klanken van de bekende Robbie Williams-hit 'Let me entertain you' door het voor de helft gevulde zaaltje van Ahoy. De zanger - Ewout - hitst de PVV-aanhang op om met de rood-wit-blauwe vlaggetjes te zwaaien terwijl hij begeleid door zijn band Session het PVV-feestje muzikaal opwarmt.

Niet veel later betreedt de nummer twee van de lijst, Fleur Agema, de zaal om de kandidaat-Kamerleden te presenteren. Maar de man voor wie iedereen komt, Geet Wilders, geeft pas even na half tien acte de presence. In zijn speech hekelt hij vooral 'de Brusselse wolven die steeds meer en meer willen'. "Het zijn de Brusselse dictaten die ervoor zorgen dat Nederland zo bizar veel moet bezuinigen. En dat zullen we tot de stembussen op 12 september dichtgaan blijven roepen."

Ook in de rest van zijn speech gaat Wilders op de bekende PVV-thema's door. Tegen het 'politieke establishment' zegt de fractieleider die overigens al sinds 1998 Kamerlid is: "Jullie hunkering dat we nooit meer zullen praten over de multikul en het faliekant mislukte EU-experiment is totaal zinloos." De scherpste pijlen richt hij op SP-leider Roemer en VVD-voorman Rutte. "Als je Rutte een blanco cheque voorhoudt, tekent hij. Maak je hem wakker dan pakt hij zijn pen en begint te tekenen. En minister-president Roemer zal niet alleen de geldpersen openzetten maar ook de sluizen van de massa-immigratie en miljarden doneren aan ontwikkelingssamenwerking." En: "Het maakt niet uit wie van de twee in het Torentje komt, ze moeten er allebei niet naartoe."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden