Let goed op de houdbaarheidsdatum van de melk

Een lezeres van 61 kan steeds minder goed ruiken. Ze begrijpt dat haar functies met de jaren achteruit gaan, maar vraagt zich af: ben ik hier niet wat te jong voor?

Al twee jaar heeft de lezeres last van haar reukzin. Met de tijd kan ze steeds minder goed ruiken, en dat baart haar zorgen. Dat ouderen vaker last hebben van reukverlies weet ze, maar is ze met haar 61 jaar niet wat te jong voor dit probleem? Het is een voordeel bij het opruimen van de hondenpoep op de stoep, maar in veel gevallen is het toch ook wel griezelig en onhandig. Wat als je het gas aan laat staan bijvoorbeeld? Dat wil je toch wel kunnen ruiken.

Van haar huisarts kreeg ze Euphorbia neusspray geadviseerd, een homeopathisch geneesmiddel. Daar knapte ze helaas niet van op. Wat nu? Is het misschien tijd voor een bezoekje aan de kno-arts? "Dat is zeker aan te raden", zegt Jaap Veldhuizen, kno-arts in het Kennemer Gasthuis in Haarlem, gespecialiseerd in smaak en reuk. "Een neusspray heeft in dit geval weinig zin. Een specialist kan uitzoeken wat er precies aan de hand is, en wat de achterliggende oorzaak is van het probleem. Reukproblemen zijn erg vervelend, vooral doordat je ook je smaak ermee verliest. Maar afhankelijk van de oorzaak, valt er misschien wel iets aan te doen."

Klachten over reukzin vallen meestal onder twee verschillende categorieën: geleidingsverlies en perceptief reukverlies. Geleidingsverlies wordt veroorzaakt door verstopping, waardoor lucht slechter het reukorgaan bereikt. Dit kan bijvoorbeeld komen door verkoudheid, een chronische ontsteking of door poliepen in de neus. Bij perceptief reukverlies is het reukepitheel beschadigd. Dat is het weefsel bovenin de neus dat in verbinding staat met de hersenen. Hierdoor wordt de geur wel ingeademd, maar kan hij door de hersenen slechter worden omgezet in informatie.

"Reukverlies bij ouderen heeft vaak met het laatste te maken", vertelt Veldhuizen. Met haar 61 jaar is de lezeres er volgens hem wel wat vroeg bij, meestal treedt het probleem iets later op. "Maar het kan bijvoorbeeld zijn dat ze in het verleden last van een virale infectie heeft gehad, waardoor haar reukorgaan al verslechterd was." Aan perceptief reukverlies valt helaas niet veel te doen. Wel kan een kno-arts allerlei tips geven om beter met het probleem om te gaan. "Doordat reuk en smaak zo met elkaar verbonden zijn, klagen veel mensen steen en been dat ze niet meer van hun eten genieten. Koffie, aardbeien, wijn: niets smaakt meer zoals vroeger. Maar door eten bijvoorbeeld meer structuur of pit te geven, kan het toch weer aantrekkelijk worden." Voor de veiligheid raadt Veldhuizen patiënten met reukverlies aan om rook- en gasmelders aan te schaffen. Een andere tip: let op de houdbaarheidsdata van voedsel. Ruiken of de melk bedorven is, doe je immers niet meer. Niet al het reukverlies bij ouderen is perceptief. Het probleem van de lezeres zou volgens Veldhuizen ook nog door geleidingsverlies kunnen komen, bijvoorbeeld door een poliep. "Dit heb je niet altijd zelf door. Maar in dit geval valt er wel iets aan te doen, poliepen zijn operatief of met medicijnen te behandelen." Soms kan reukverlies ook een symptoom zijn van een ernstiger probleem zoals een tumor, of een eerste kenmerk van parkinson of alzheimer. Om dat uit te sluiten is het volgens Veldhuizen hoe dan ook zinvol om een specialist te bezoeken. "Met behulp van verschillende reuktests kan die precies onderzoeken wat de oorzaak is. Voor de meeste patiënten toch wel prettig om te weten."

Zelf een vraag insturen? Mail naar gezondheid@trouw.nl of schrijf de krant, t.a.v. redactie gezondheid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden