Lessen uit de zaak-Dutroux

Marc Dutroux en de drie andere leden van zijn bende zijn gisteren tot zware straffen veroordeeld. Dat moet voor vele Belgen een opluchting zijn, na vier slepende procesmaanden waarin de onuitstaanbare Dutroux alleen maar voor wrevel zorgde.

Dat het proces zo lang duurde, komt omdat de zaak-Dutroux een overblijfsel is uit een tijd die in België inmiddels voorbij is. De arrestatie van Dutroux, bijna acht jaar geleden, bracht niet alleen de afschuwelijke daden van een kinderverkrachter aan het licht, maar ook een schrijnend onvermogen bij politie en justitie in België. Onderzoeksrechters en politiediensten negeerden de informatie van getuigen en konden elkaar niet luchten of zien. Dat zorgde er ongetwijfeld voor dat Dutroux' praktijken langer onopgemerkt bleven.

Terecht wekte deze situatie destijds het wantrouwen van de bevolking. In de argwaan jegens het gerecht en de politiek ontstonden verhalen over de reikwijdte van de bende-Dutroux. De top van het land zou in het complot zitten en de feiten willen verduisteren. Her en der doken schimmige getuigen op die achteraf weinig waardevolle informatie opleverden maar het onderzoek jaren ophielden.

Behalve een strafrechtszaak was het proces in Arlon daarom ook een exercitie om al deze verhalen weer te ontrafelen. Gezien de hoogopgelopen emoties moest dat uiterst zorgvuldig gebeuren, zonder mensen te kwetsen en met het grootste respect voor de slachtoffers. Dat de Belgen door alle media-aandacht een beetje 'Dutroux-moe' zijn geworden, is bijna een compliment te noemen voor het Hof. Zij omzeilde de juridische valkuilen en kwam tot een arrest waarmee vele Belgen zullen kunnen leven.

Het arrest kwam er ook dankzij de serene houding van de Belgische politici. Zij hebben bewezen dat ze lessen hebben getrokken uit de zaak-Dutroux, met name door de ingrijpende hervormingen van de politie en het gerecht die nu bijna klaar zijn.

Marc Dutroux is nog niet helemaal aan de bodem van zijn juridische trucendoos. Hij wil in hoger beroep, maar inhoudelijk is het pleit beslecht: Hij komt nooit meer vrij, zal nooit meer iemand kunnen misbruiken en heeft ook geen podium meer voor zijn tenenkrommende slachtofferrol. Meer kan een mens zich niet wensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden