’Lessen trekken uit berichtgeving Irak-oorlog’

amsterdam – Journalisten moeten lessen trekken uit de berichtgeving over de geallieerde inval in Irak. Van de vermeende aanleiding om Irak binnen te vallen bleef bitter weinig over, maar toen was dankzij de media het beeld van een gerechtvaardigde oorlog al gevestigd.

Volgens NOS-ombudsman Ton van Brussel gaan journalisten nu voorzichtiger te werk. De NOS-correspondent in China doet volgens hem ’voorbeeldig’ zijn werk door in zijn bijdragen over Tibet duidelijk te melden dat het ’vrijwel onmogelijk is om eigen, eerstehands informatie te krijgen’.

Journalisten die betrokken waren bij de Irak-oorlog erkennen dat zij zich te veel hebben laten leiden door informatie van de Amerikaanse overheid. De claim dat Irak over massavernietigingswapens beschikte, bleek niet te kloppen, net zo min als de veronderstelde band tussen Irak en de terreurbeweging Al-Kaida. „Zij hebben het verkocht en wij hebben het geslikt”, is de cynische slotsom van een Amerikaanse verslaggever. Ook televisiebeelden bleken een onjuist beeld te hebben gegeven. Bij het omvertrekken van het standbeeld van Saddam Hoessein in Bagdad waren veel minder mensen aanwezig dan tv-beelden suggereerden.

Journalisten steken de hand in eigen boezem. Volgens NOS-ombudsman Van Brussel is hun ’gretigheid niet alleen uit beroepseer te verklaren’. „Het is ook een vorm van boetedoening, omdat de (inter)nationale media zich hebben laten misleiden.” Van Brussel onderschrijft het pleidooi van journalist Joris Luyendijk om in elk geval duidelijk te maken binnen welke beperkingen media hun werk moeten doen.

De vraag of Nederland de Amerikaanse inval in Irak wel had moeten steunen, blijft de politieke gemoederen bezighouden. Volgens actualiteitenprogramma Nova willen drie oud-ministers alsnog onderzoek naar de besluitvorming die tot de steun (en later een militaire bijdrage) heeft geleid. Zo’n onderzoek is echter onwaarschijnlijk, omdat de PvdA heeft ingestemd met de afspraak in het regeerakkoord dat de discussie over ’Irak’ gesloten is. Volgens premier Balkenende was de weigerachtige houding van Saddam Hoessein ten opzichte van wapeninspecties doorslaggevend en niet de vermeende aanwezigheid van massavernietigingswapens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden