Lespakket gericht op laag zelfbeeld

(\N) Beeld
(\N)

Veel tieners hebben last van een laag zelfbeeld. Hieruit kunnen problemen voortvloeien als eetstoornissen, pesterijen en alcoholmisbruik. Als scholen deze problemen willen oplossen, kunnen zij zich dan ook beter richten op het negatieve zelfbeeld dan op de gevolgen hiervan. Dat vindt Greta Noordenbos van de Universiteit Leiden, expert op het gebied van preventie van eetstoornissen.

Noordenbos ontwikkelde het lespakket ’BodyTalk Workshop voor Zelfwaardering', dat zij donderdag presenteerde. Vijf vragen over BodyTalk.

Voor wie is het lespakket?

„Voor elf- tot veertienjarigen. Zij zitten in een zeer onzekere periode. Dit heeft zijn weerslag op hun zelfbeeld. Zo maken zij een overstap van de basisschool naar de middelbare school, ze komen in de puberteit, hun lichaam verandert, ze krijgen ineens haargroei op allerlei plekken. Het zou goed zijn als op school aandacht wordt besteed aan hun zelfbeeld.”

Wat leren middelbare scholieren met BodyTalk?

„BodyTalk is gericht op hogere zelfwaardering en de lichaamsbeleving. Zo leren jongeren om weerbaarder te worden tegen de invloed van beelden in de media over onrealistische schoonheidsidealen.”

U ontwikkelde BodyTalk samen met cosmetica- en zeepproducent Dove. Waarom is dat?

„Ik heb mijn onderzoek 100 procent onafhankelijk van Dove uitgevoerd. Het lespakket kon ik ook helemaal naar eigen inzicht ontwikkelen. Dove heeft een speciaal fonds waarvan ik gebruik heb gemaakt.”

Hebben vooral meisjes last van een laag zelfbeeld, of juist jongens?

„Dit probleem komt in alle lagen van de samenleving voor; bij zowel jongens als meisjes, autochtoon of allochtoon.”

Kun je het zelfbeeld van tieners verbeteren met een lespakket?

„Het is lastig te bewijzen dat je dit echt kunt verbeteren. Het lespakket bestaat al in België en daar bleek al na vier weken een significante toename van de zelfwaardering te zijn. Het is echter niet zo dat een school er goed aan doet het lespakket zomaar in vier weken te behandelen. Het onderwerp kan het beste steeds weer terugkomen in verschillende lessen.”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden