Lesmateriaal voor Bosz

Champions League Ajax' speelwijze onder Peter Bosz is leuk om naar te kijken, maar wel erg risicovol tegen Europese tegenstanders.

JAN-CEES BUTTER

Ajax1 PAoK1

Ajax moet weer naar voren, zo vindt de nieuwe trainer Peter Bosz. Dat die attractieve spelopvatting ook de nodige risico's met zich meebrengt, bewees gisteravond het eerste duel in de derde voorronde van de Champions League tegen PAOK Saloniki (1-1). Volgende week woensdag is de return in Griekenland.

Bosz had voor het duel aangekondigd geen concessies te willen doen aan zijn speelstijl. En daarmee werden meteen de contouren zichtbaar van het vernieuwde Ajax. Een hoge intensiteit, veel balbezit op de helft van de tegenstander en collectief druk bij balverlies, zijn de verfrissende kenmerken onder Bosz. Dat is fraai om naar te kijken. Applaus golfde dan ook regelmatig van de tribunes.

Maar tegelijkertijd oogt het spel van Ajax als koorddansen op duizelingwekkende hoogte. Het getuigt van lef, is soms adembenemend, maar tevens ook risicovol. Alle poppetjes moeten haarfijn op elkaar zijn afgestemd. Zo niet, dan dreigt het gevaar meteen. Illustratief was het openingsdoelpunt van PAOK Saloniki, dat werd ingeleid door een counter.

Doelman Jasper Cillessen, van wie verwacht wordt dat hij wat meer uit zijn doel staat nu Ajax wat verder vooruit voetbalt, ging meteen in de fout en werd omspeeld door Djalma Campos. Hij liftte de bal in het lege doel.

Ajax, dat in de voorbereiding slechts één van de zes oefenwedstrijden wist te winnen, had moeten improviseren voor het duel met de Griekse nummer vier van vorig seizoen. Nemanja Gudelj (schorsing), Riechedley Bazoer (geblesseerd) en Arek Milik (sinds maandag terug van vakantie) waren er niet bij tegen PAOK Saloniki.

En het is de vraag of de Pool Milik, vorig seizoen met 21 doelpunten clubtopscorer bij Ajax, ooit nog te zien zal zijn in het roodwitte shirt van de Amsterdammers. De clubleiding van Ajax bevestigde gisteravond een bod van 35 miljoen euro van Napoli, waarmee Milik de duurste Ajacied aller tijden kan worden.

De opengevallen posities werden ingevuld door middenvelder Donny van de Beek (19), de Colombiaanse aanwinst Mateo Cassierra (19) en de 18-jarige spits Kasper Dolberg. Hij schoot de bal na een uur achter de Griekse doelman Glykos.

De wedstrijd, die voorafgegaan werd door een minuut stilte voor de vorige week overleden oud-voorzitter Uri Coronel, toonde de attractiviteit die verwacht kan worden onder Bosz. Verzorgd positiespel (met meer dan zeventig procent balbezit), regelmatig kansen (Riedewald raakte de lat) en soms flitsende aanvallen kleurden het spel. In Amsterdam zien ze dat graag, net als volwassen, gerenommeerde buitenlandse clubs die Ajax in een eventuele volgende ronde kan treffen. Zij weten vaak wel raad met dergelijk risicovol spel.

De kritiek op Frank de Boer, de coach die na vorig seizoen besloot te stoppen, was dat Ajax te naïef acteerde in Europa. Bosz lijkt dat willen beantwoorden met nog naïever, offensiever spel. Het is leuk om naar te kijken, maar levert in Europees verband uiteindelijk weinig resultaat op. De wedstrijd van gisteravond, gespeeld in een goed gevulde Arena, was in ieder geval mooi lesmateriaal voor Bosz, die als coach nog nooit een Europese wedstrijd wist te winnen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden