Leslie kiest al voor techniek, nu haar klasgenoten nog

reportage | 'Ombuiggesprek' moet mbo'ers kansrijke kant op sturen

ROTTERDAM - Techniek, techniek, techniek. Overheid, bedrijven en docenten blijven er maar op hameren dat mbo'ers en hbo'ers vooral werk kunnen vinden met een technische opleiding. Maar studenten denken vaak ten onrechte dat sleutelen aan een auto of werken in de industrie vooral smerig en zwaar is. Naast voorlichting en uitjes naar bouw- en schildersbedrijven krijgen mbo-leerlingen van het Albeda College in Rotterdam-Zuid 'ombuiggesprekken'. Die moeten hen overhalen om geen secretaresse te worden (weinig werk), maar metaaltechnicus (veel werk).

Leslie (17) zit in een 'brede domeingroep', een half jaar oriëntatie op mbo-niveau 2. Naast vakken als rekenen en Engels, krijgt ze voorlichting over studierichtingen en kansen op werk. De hoop is dat zij en haar medeleerlingen aan het eind van de rit kiezen voor techniek, of een zorgrichting waarin werk is. Zoals afgesproken heeft ze haar drie favoriete studies uitgekozen voor het gesprek: verkoop, techniek en horeca.

Leslie vond techniek altijd leuk op het vmbo. Toch koos ze in het derde jaar de studierichting economie. "Bij techniek dacht ik aan auto's en lassen. Nu weet ik dat er heel veel onder valt. Ook timmeren en schilderen." Volgens docent Vivian Jeffrey sluit techniek goed aan bij Leslies vaardigheden. "Je bent nauwkeurig, werkt graag op jezelf en houdt van afwisselend werk."

Studieloopbaancoach Nico van Waardenberg zegt dat hij niet zomaar iedere student de techniek in wil kletsen. "Vorig jaar wilde een jongen graag lasser worden. Maar hij was slordig en niet precies, dat heb je liever niet in de haven." In een gesprek over zijn karaktertrekken en baankenmerken wist hij hem techniek uit het hoofd te praten.

Tot voor kort wilde Leslie in een crèche werken. "Maar dat lijkt me toch niets, die schreeuwende kinderen in de ochtend." Daarbij weet ze nu dat ze werk kan vinden met een technisch vak. "Ik wil niet thuis zitten. In de verkoop vind je moeilijk een baan en ik hou niet van afwijkende tijden, zoals in de horeca." Leslies keuze lijkt al vast te staan.

Maar dan moeten er wel stages zijn. Rotterdam-Zuid is één van de gebieden met de grootste jeugdwerkloosheid. Het nationaal programma dat het gebied er bovenop moet helpen, probeert baangaranties los te weken bij bedrijven. Met de banen zit het wel snor. Bedrijven in de haven hebben voor de komende jaren 500 baangaranties afgegeven voor techniekstudenten in de regio. Daarvan zijn er nog maar 280 vergeven. Probleem is dat bedrijven met stages niet zo scheutig zijn, terwijl mbo'ers zonder stage hun diploma niet kunnen halen.

Een aantal studenten doet de brede domeingroep, omdat ze vorig jaar geen stage konden vinden. Aan stageplekken wordt gewerkt, zegt Marco Pastors, directeur van het programma voor Zuid. Zonder die plaatsen haalt hij zijn opdracht niet: in 2020 moet 35 procent van de jongeren in Zuid techniek kiezen, in 2012 haalde 22 procent een techniekdiploma. Pastors: "Spannend, maar het is haalbaar."

Als roc's zo benadrukken dat sommige van hun studies leerlingen vooral opleiden voor de bijstand, waarom bieden zij die dan aan? Albeda-bestuurder Renata Voss zegt dat de crisis pas sinds twee jaar echt doordringt tot de arbeidsmarkt. "We letten nu meer op de kansen op werk. De opleiding voor thuiszorg en kinderopvang hebben we met 1500 plaatsen afgebouwd. Daar zitten vooral studenten die aan het afronden zijn." Voss verwacht dat het Albeda over tien jaar een stuk minder opleidingen aanbiedt. "Administratief werk op niveau 2 bestaat dan denk ik niet meer, dan doen computers dat grotendeels. Dan is er wel weer werk voor ICT'ers."

Leslie blijkt in haar jaar de enige die al zo onomwonden voor techniek kiest. Haar broers en de jongens in haar klas vinden het maar raar. "Mijn moeder ook. Maar nu ze weet dat ik het graag wil, gaat ze met me mee." Van de jongens in haar klas trekt ze zich niets aan. "Tegen hun zeg ik: jullie kiezen het toch niet, het is mijn keuze toch?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden