Lesboek wiskunde in stripvorm

'Ik wil leerlingen laten zien dat rekenkunde gaaf is en dat er geld mee te verdienen valt'

Wiskunde stom en lastig? Als je ziet wat je berekent, is het juist leuk, zegt striptekenaar en ingenieur Stephan Timmers (1984). Met het wiskundestripboek 'Nummers in New York' hoopt hij het leven van brugklassers wat te verzachten.

Een wiskundestripboek, wat moeten we ons daarbij voorstellen?
"Het stripverhaal gaat over drie jongeren die een tocht maken door New York en allerlei spannende puzzels moeten oplossen. Via sms'jes krijgen ze wiskundige problemen voorgeschoteld. Wanneer ze met een helikopter in de buurt van de Brooklyn Bridge vliegen, ontvangen ze bijvoorbeeld een opdracht over parabolen; die brug is een perfecte parabool. Ook de effectenbeurs Dow Jones komt voorbij in een rekenopdracht. Ik wil leerlingen laten zien dat wiskunde gaaf is en dat ze er later hun geld mee kunnen verdienen."

Veel kinderen vinden wiskunde lastig. Maakt een strip het niet nog ingewikkelder?
"Ik denk het niet. Er zijn veel kinderen met dyscalculie, die kunnen zich gewoon geen voorstelling maken van wat ze berekenen. Met de strip probeer ik ze echt inzicht te geven in de wiskunde, bijvoorbeeld door veel perspectief te gebruiken. De tekeningen in het boek staan in dienst van de getallen, het moet in de eerste plaats begrijpelijk zijn. Ik heb daarbij overigens hulp gehad van leraren en wiskundigen. Bovendien heb ik een tijdje bijles gegeven en dan maakte ik vaak een tekeningetje om een som uit te leggen. Dat werkte het beste."

Kunnen de gewone lesboeken straks de prullenbak in?
"Dat niet. De strip is een extraatje om wiskunde in de brugklas leuker en begrijpelijker te maken. Voor veel scholieren is wiskunde op de middelbare school echt abracadabra. Naast het verhaal staan er ook losse opdrachten in het boek en die sluiten allemaal aan op wat leerlingen op de basisschool hebben geleerd. Bij 't boek komt een lerarenhandleiding, zodat het makkelijk in de klas kan worden gebruikt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden