Lesbische ouders slaan op hol als donor langskomt

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Hoe maak je kennis met je vader op je achttiende? Een man die bovendien niet echt je váder is, maar iemand die zijn sperma heeft gedoneerd omdat hem dat 60 dollar opleverde.

Jann Ruyters

Best een leuke man verder: een beetje een hippie, motorrijder, eigenaar van een biologisch restaurant, bereid om al je vragen te beantwoorden. „Okay. Sure„, grijnst hij. Tsja, wat wil je dan weten?

We hebben er in ’Spoorloos’ genoeg staaltjes van gezien, maar in ’The kids are allright’ wordt het ongemak van deze eerste kennismaking lekker uitgebuit.

De oudste dochter van het lesbische koppel Nic (Annette Bening) en Jules (Julianne Moore) is achttien jaar geworden en haar jongere broer spoort haar aan om de naam van hun anonieme spermadonor te achterhalen. De dochter wil eerst niet maar belt dan toch. Donor Paul (Mark Ruffalo) vindt het cool.

Daar zitten ze dan gedrieën verlegen te grijnzen rond de terrastafel.

Nog ongemakkelijker is daarna de eerste ontmoeting tussen de moeders en de spermadonor. Er zijn ooit lichaamsvochten uitgewisseld maar ze hebben elkaar nog niet eerder in de ogen gekeken. Het eerste diner lijkt nog het meest op de ontmoeting tussen schoonouders en een nog niet aanvaarde nieuwe schoonzoon. Het moet vanwege de kinderen maar het wil niet echt. „Wat doe je?”, vraagt Nic, zelf arts, en de controlfreak van het stel. „Een restaurant? Maar volgens je formulier studeerde je internationale betrekkingen?”

Regisseuse Chodolenko kennen we van het arty heroïnedrama ’High Art’ maar ze wilde met ’The kids are allright’ (naar een liedje van ’The Who’) juist een lichte mainstream-komedie maken waarin het lesbische gezin wordt benaderd als ieder ander gezin. Dat lukt heel goed. Julianne Moore en vooral Annette Bening zijn op dreef als de stiekem aan homoporno verslingerde lesbo’s, die zelf het meest op hol slaan van de komst van de donor. Het amusante en ontroerende ’The kids are allright’ gaat ook meer over hen dan over de kinderen: over de ups en downs in het huwelijk, en over de tragiek in het ouderschap: dat ze, als je ze een beetje leuk opvoedt, onbevangen en evenwichtig de wereld in trekken en jou in middelbare verwarring achterlaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden