Lesbische huwelijken stranden het vaakst

Beeld thinkstock

Hoe meer vrouwen er betrokken zijn bij een huwelijk, hoe groter de kans dat het strandt. Lesbische partners scheiden het vaakst, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar een huwelijk tussen twee mannen blijkt juist stabieler dan een huwelijk tussen hetero's. Hoe is dat te verklaren?

Hoewel ze elkaar destijds volmondig het jawoord gaven, is ruim 30 procent van de 580 huwelijken die in 2005 werden gesloten tussen vrouwen geëindigd in een scheiding. Bij de echtelijke verbintenissen tussen man en vrouw was dit 18 procent, en bij de mannenhuwelijken ging slechts 15 procent uit elkaar.

Op 1 april is het vijftien jaar geleden dat in Nederland het eerste homohuwelijk werd gesloten. Nederland was daarmee het eerste land ter wereld waar twee mensen van hetzelfde geslacht mochten trouwen. Nu steeds meer paren van hetzelfde geslacht getrouwd zijn, neemt ook het aantal echtscheidingen toe. Sinds 2011 strandden jaarlijks meer dan 200 huwelijken tussen twee vrouwen en ruim 100 huwelijken tussen twee mannen.

Discriminatie
Volgens Tanja Ineke, voorzitter van het COC Nederland, kan discriminatie van lesbiennes een reden zijn dat huwelijken tussen vrouwen vaker stranden. Die gebrekkige acceptatie laat zich volgens haar zien in opmerkingen van mannen en jongens, zoals: "Als je een keer een goede beurt krijgt, gaan je gevoelens voor vrouwen wel over." Of: "Mag ik misschien met jullie meedoen?''

Daardoor kunnen sommige lesbiennes niet lekker in hun vel zitten en minder gelukkig zijn, zegt Ineke. De aandacht voor discriminatie is vaak gericht op homoseksuele mannen, maar ze vindt dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar de oorzaken van scheidingen in homohuwelijken.

Andere eisen
Daar is Ingrid Verbeek, die een eigen praktijk heeft als lesbisch relatietherapeut in Groningen, het niet mee eens. "Ik heb discriminatie nog nooit als dé reden gehoord om uit elkaar te gaan", zegt Verbeek. Volgens haar komt het relatief hoge aantal scheidingen van lesbiennes doordat vrouwen andere eisen stellen aan een relatie.

"Vrouwen kijken positief kritischer naar hun relatie en kiezen eerder voor hun eigen geluk." Het zijn - ook in heterorelaties - vaak de vrouwen die problemen aankaarten, zegt Verbeek. "Vrouwen willen eerder praten en zoeken eerder hulp. Als je die lijn doortrekt, is het logisch dat dat bij twee vrouwen dubbel optelt."

Jaloezie
Verbeek hoort daarnaast vaak het vooroordeel dat lesbische vrouwen 'heel jaloers' zouden zijn. Maar ook die verklaring wijst de relatietherapeut van de hand. "Bij mannen kan seks losstaan van liefde, maar bij vrouwen over het algemeen niet. Zij voelen zich dus terecht sneller bedreigd als de ander vreemdgaat. Vreemdgaan leidt daardoor bij lesbische vrouwen vaker tot een breuk dan in mannenrelaties."

Dat lesbiennes vaker scheiden dan homo's vindt ze overigens geen enkele reden tot zorg - integendeel. "Het hogere aantal scheidingen kun je zien als een mislukking, maar ik vind het - uitzonderingen daargelaten - een goede ontwikkeling. Scheiden wordt vaak geproblematiseerd, maar dat doe ik nadrukkelijk niet. We leven gelukkig niet meer in een wereld waarin het huwelijk tot het einde van je leven moet duren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden