Lesbisch stel in Frankrijk mag kind adopteren

amsterdam – - De rechtbank in de Franse stad Besançon heeft een lesbisch stel in Oost-Frankrijk toestemming gegeven een kind te adopteren. Daarmee volgt de rechter een besluit van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, dat Frankrijk vorig jaar veroordeelde voor ’seksuele discriminatie’, omdat lesbische koppels er geen adoptierecht hebben.

Met de uitspraak komt een einde aan een elf jaar durende juridische strijd van de inmiddels 48-jarige onderwijzeres Emmanuelle B. Die wenste zich niet neer te leggen bij het feit dat ze in Frankrijk geen kind kan adopteren met haar partner Laurence P., een 45-jarige schoolpsychologe. Onderwijzeres B. (die anoniem wil blijven) paste ervoor om als alleenstaand ouder de adoptie-aanvraag te doen, een sluipweg die Franse homoseksuelen doorgaans toepassen om te kunnen adopteren. In Frankrijk mogen homo’s níet, maar alleenstaanden wél adopteren.

De Franse regering reageerde gisteren korzelig op de rechterlijke uitspraak. „De regering en de president hebben bij verschillende gelegenheden aangegeven dat ze geen voorstander zijn van adoptie door homostellen”, aldus een woordvoerder. „Nu is er een juridische uitspraak. Die zal meespelen bij ons denken over het onderwerp.”

De advocaat van B. was een stuk enthousiaster. „Dit is een geweldige overwinning op homofobie, in een tijd dat homofobische opmerkingen en houdingen nog steeds heel normaal zijn in onze samenleving.”

De strijd van Emmanuelle B. begon in 1998, toen de eerste adoptieaanvraag werd afgewezen door de autoriteiten. De argumentatie destijds: het ontbreken van een vaderfiguur in het gezin. Het Europese Hof oordeelde vorig jaar dat de Fransen daarmee een dubbele standaard hanteerden, omdat ze alleenstaanden wel het recht op adoptie gunnen.

Het lokale bestuur van het departement Jura weigerde vervolgens goedkeuring voor een tweede aanvraag, omdat het stel het niet eens zou zijn over de leeftijd van een te adopteren kind. Hun advocaat sprak echter van een politieke beslissing van de centrumrechtse voorzitter van het bestuur. Die heeft vijftien dagen de tijd gekregen om alsnog goedkeuring te verlenen, op straffe van 100 euro per dag vertraging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden