Les tous nus

Een korte enquête onder de doelgroep maakt duidelijk, wat gepensioneerden zelf in hun Blije Doos willen vinden. Die kunnen zij vanaf 1 juni toegezonden krijgen bij hun pensionering. De huidige inhoud van de doos wordt schouderophalend afgedaan.

Cholesterolverlagende margarine? Denksportboekjes? Moderne gepensioneerden hebben heel andere wensen. Zonnebrandcrème, bijvoorbeeld, voor aan de rand van het zwembad in luxe- overwinteringsplaatsen. En opblaas-cocktailglas-houders, om mee te laten drijven in het zwembad. Een zeekaart met cruise-scheeproutes is ook geen overbodige luxe, of een brochure die voorlichting geeft over parachutespringen op de Bahama's.

Helaas hebben niet alle bejaarden een pensioen met een gouden randje. Voor hen is dit recept, omdat ze wel lekker veel tijd hebben om te koken: Les tous nus, voor vier grote eters. Uit: 'De kunst van het koken' van Julia Child.

Koop doorregen sudderlappen. Snij de ergste knoezels weg, maar bewaar ze wel. Sudder het vlees zoals u gewoon bent, maar voeg de afsnijdsels toe voor de smaak. Giet het vlees af, en trek het in rafels met twee vorken. Neem ca vijfhonderd gram groente; chinese kool, spinazie, wat er in het seizoen aan de markt komt. Zuring kan ook, maar zoek dan wel de juiste soort uit.

Verhit twee eetlepels olijfolie in een ruime pan. Hak de groente in stukjes en smoor die met twee gesnipperde uien. Vermeng groente met vleesrafels. Voeg twee eieren toe, een theelepel oregano, vijftig gram geraspte oude kaas, een theelepel zout, en een kwart theelepel foelie en een halve kaneel. Werk er tenslotte twee tenen knoflook uit de knijper doorheen, en vorm langwerpige ballen, een soort worstjes zonder vel. (Het ontbreken van vel geeft de naam van het gerecht: Les tous nus, allemaal bloot.) Leg de worstjes in een ovenvaste schaal en giet er een tomatensaus over. Bak ze in de oven tot ze een bruin korstje hebben en de saus borrelt. Serveer met brood, eet met smaak. Lekker! Kom daar maar eens om op de Bahama's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden