Les in ervaring voor Dynamo

APELDOORN - De exercities van Nederlandse volleybalteams in Europees verband zijn in de afgelopen dagen op desillusies uitgelopen. In vier kwalificatietoernooien voor deelname aan de CEV-Cup, vergelijkbaar met een Europa Cup 3, werden Dynamo en Zwolle bij de mannen en Pollux en Martinus bij de vrouwen uitgeschakeld.

Fred Troost

Voor Dynamo, prominent Europaganger, is dat even wennen. Toch hadden de Apeldoorners vooraf al niet veel hoop op een succesvolle afloop. De ploeg is, na het vertrek van enkele gelouterde krachten, in renovatie. In die situatie kan zelfs het thuisvoordeel geen goede afloop garanderen.

Dat wil niet zeggen dat het voor Dynamo een verspild weekendje was. Voor een ploeg in opbouw is een Europees plaatsingstoernooi een ideale gelegenheid om te rijpen. Daarnaast geven wedstrijden tegen gelouterde buitenlandse opponenten kansen om de eigen grenzen te leren kennen, en zelfs te overschrijden.

Dynamo was vrijdagavond heel dicht bij een smadelijke afgang toen het Finse Tampere na twee sets met 2-0 leidde. Gezien het spel van de Apeldoornse ploeg had vrijwel niemand meer een sou over voor een goede afloop. Maar de ploeg herpakte zich en een wederopstanding was een feit. Dynamo won met 3-2, geen resultaat dat internationaal indruk zal maken, maar wel heel goed voor het zelfbewustzijn van spelers die de weg naar de top zoeken.

,,We gaan niet koste wat kost voor het kampioenschap, maar we willen wel zo ver mogelijk komen'', is het credo van coach Pieter Bijl. Zijn doelstelling is dat ,,we met elkaar na een jaar veel beter zijn en dat de beleving groot is.'' Tot zijn plezier constateert hij dat zijn ploeg op de goede weg is: ,,We zijn alweer als topploeg genoemd.''

Dat hij zich nu geheel op de competitie kan richten, komt hem wel uit, al was de teleurstelling van de Europese uitschakeling groot. ,,We zaten er zo dichtbij'', stelde hij vast na het verlies in de laatste wedstrijd tegen Mallorca (1-3). Zaterdag waren de Portugezen van Esmoriz (3-0) nog geen probleem geweest.

Maar Son Almar uit Palma de Mallorca was van een ander kaliber. ,,Zij maakten geen fouten op cruciale momenten'', gaf Bijl toe. ,,Zij gingen niet ten onder aan de servicedruk van Wytze Kooistra, die fantastisch stond te serveren. Ze konden weinig met die ballen, maar maakten ook geen fouten en het gevolg was dat wij passend in de problemen kwamen.''

In de eerste twee sets was Mallorca al als bovenliggende partij herkenbaar, in de derde set kwam Dynamo terug en ook de vierde set was geen kansloze missie. Met een kleine voorsprong (16-15) ging de ploeg de tweede technische time-out in en dat bood perspectief, zeker omdat net daarvoor, Mallorca-passer Luis Diaz het veld was uitgestuurd.

Curieus genoeg had dat eerder een verlammend effect op de thuisploeg. Bijl: ,,Ook daarin zie je ervaring. Mallorca leek er sterker door geworden.'' Inderdaad werd de 16-15 al snel 18-22 en was het voor Dynamo gebeurd.

Naast de teleurstelling was er de reële kijk. ,,Ik zie zeker lichtpuntjes'', vond ook Bas van de Goor. ,,We zijn vrijdag uit een uitzichtloze positie teruggekomen. Vandaag vonden we oplossingen voor moeilijke situaties, al kwamen we dan tekort. Dat is vooral een kwestie van ervaring. Die krijg je in de loop van de jaren mee. Zo heeft het team vandaag veel geleerd. Daar zijn dit soort hectische wedstrijden erg goed voor.''

Van de Goor (33) brengt natuurlijk een schat van ervaring mee, maar hij relativeert zijn rol. ,,Ik ben niet zo belangrijk. De jongens moeten het zelf doen. Ze hebben heus wel in hun hoofd zitten waar ze heen willen.'' Al was dat afgelopen weekend misschien nog niet zo zichtbaar, de oude rot ziet de toekomst van Dynamo positief in: ,,Je moet geen minnetjes tellen, maar plusjes.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden