LES DROGUES

Op de Eurotop in Cannes rinkelt de telefoon. Het is de Franse ambassadeur in Den Haag, voor monsieur le président. Discreet trekt Jacques Chirac zich even terug, buiten het gehoor van zijn ambtgenoot Wim Kok. Of de zon schijnt in Cannes en of het allemaal naar wens verloopt, informeert de ambassadeur eerst even beleefdheidshalve. Toch geen last van die stijfkop uit de Alblasserwaard, die zich aan het hoofd heeft gesteld van het Euroverzet tegen de nieuwe Franse kernproeven in de Stille Zuidzee?

Mais non, stelt Jacques zijn ambassadeur gerust, terwijl om zijn mond fijntjes een glimlach speelt. Hij heeft 'Wiem Coque' zojuist nog pootje gelicht over dat malle idee voor een Europol die onze gendarmes zou moeten bijstaan. Veel was daarvoor niet nodig. Hij heeft hem gewoon onder uit de zak gegeven over les drogues in die vervloekte Pays Bas, net als laatst bij dat banket. En gelachen dat ze hebben! Het hele diner schoot 'Wiem Coque' in het verkeerde keelgat, vernam hij later via via van de kamerbediende in het Ritz waar de Nederlandse premier logeerde.

Ah oui, haakt de ambassadeur gretig op het aangesneden thema aan. Over les drogues gesproken, hij heeft nog een aardig nieuwtje voor monsieur le président. Een dappere burgervader in het alleraardigste Nederlandse stadje Kampen heeft net houseparty's verboden. Monsieur le president weet natuurlijk niet wat dat zijn, want dat hebben we niet in La France. Houseparty's zijn woeste nachtelijke dansfeesten, waar jongeren zich in nietsverhullende kledij hullen en dansen op verderfelijke ritmes uit de Afrikaanse binnenlanden, waar de beschaving ver te zoeken is sinds le bleu-blanc-rouge er niet meer wappert. Maar wat nog erger is, er worden op deze fêtes de la maison pillen verhandeld die de jongeren een kick geeft waardoor ze niet meer op kunnen houden met dansen. Pure drogues!

Nòg meer goed nieuws: het stadje Hulst in Zélande, vlakbij Lille, heeft zich aangesloten bij de organisatie European Cities Against Drugs. Daar was Parijs toch lid van toen Chirac nog de ambtsketen droeg? Nog even en de vijfde colonne pleegt een coup en zet die 'Wiem Coque' af, jubelt de ambassadeur. Les Pays Bas wordt dan gewoon weer een dépendance van la France, net als in die goeie oude tijd onder koning Lodewijk Napoleon. En Amsterdam - cité des drogues - hakken we er vanaf en laten we wegdrijven in de Noordzee. 'Wiem Coque' woont er ook, dus dat probleem is meteen opgelost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden