'Lering trekken? Waaruit?'

Juan Antonio Flecha: Ik weet niet wat andere renners uitvreten, thuis of elders

"Weet je", zegt Juan Antonio Flecha halverwege het gesprek, "de dopingschandalen in de wielersport worden opgeblazen. Je moet het breder zien dan dat. Schandalen zijn een onderdeel van het leven."

Is dit iemand die probeert recht te praten wat krom is? Zeker niet, reageert Flecha. "In Spanje is de kwestie niet bijster groot. Misschien is dat hier anders hoor, dat kan", wijst de Spanjaard op de kloof tussen de opvattingen over dopinggebruik in Noord- en Zuid-Europa.

De Spanjaard verruilde eind december na drie succesvolle jaren het Britse Team Sky voor Vacansoleil-DCM, de ploeg van Johnny Hoogerland en Wout Poels. Bij Sky ging de affaire Lance Armstrong goeddeels verloren tussen de knallende champagnekurken. Er was die gewonnen gele trui van Bradley Wiggins in de Tour de France, zijn winst in de Dauphiné, Romandië, de drie Touretappes van Mark Cavendish en de tweede plek van Chris Froome in Frankrijk. Bij Vacansoleil moet Flecha ineens tekst en uitleg geven over de grootste fraudeur in de wielersport. Met tegenzin. "Ik houd mijn mening over Armstrong liever voor mij. Het interesseert mij ook niet wat hij te melden heeft."

"Wat wil je dat ik zeg? Ik weet niet wat andere renners uitvreten, thuis of elders. Je gaat naar de race, ziet elkaar en doet je werk. Niets meer en niets minder."

Het duurt even voor Flecha de irritatie van zich heeft afgeschud. Een half jaar geleden zou hij waarschijnlijk boos zijn opgestapt. Nu blijft hij zitten aan het tafeltje in het restaurant van het Filmmuseum in Amsterdam. De tijdgeest is veranderd.

Het is buiten grijs. Het IJ onstuimig. Flecha's vriendelijke blik is weer terug. "Wij moeten vooruitkijken is mijn overtuiging. Lering trekken? Waaruit? Uit de schandalen? Ze zijn al jarenlang onderdeel van het wielrennen."

Het zelfreinigend vermogen is groot in de wielersport. Veel groter dan de wereld de voorbije tumultueuze maanden werd voorgehouden, is Flecha's overtuiging. "Ik durf te stellen dat de sport vooruitgang heeft geboekt in de strijd tegen doping. Binnen de ploegen is veel veranderd. De begeleiding is geïntensiveerd, er wordt meer aandacht aan de training en voorbereiding van de renners besteed. In dat opzicht heeft iedereen geleerd van de fouten die in het verleden zijn gemaakt."

Vijfendertig is Flecha. Een doorgewinterde kasseienspecialist die met Vacansoleil aan zijn zesde ploeg bezig is sinds hij in 2000 beroepsrenner werd. Rabo was een van zijn voormalige werkgevers, de ploeg die het sinds anderhalve maand zonder de bekende hoofdsponsor moet stellen. Flecha dacht alles wel gezien te hebben in de sport. "Ik werd er door verrast. Het is een van de langstlopende sponsorschappen in het wielrennen. Je ziet maar, niets duurt voor eeuwig. Toch respecteer ik de reden waarom de bank afhaakt. Het is hun geld, hun beslissing."

Maar ook nu zet Flecha al dan niet bedoeld zijn stekels op als er wordt doorgevraagd. Of hij de bekentenis van voormalig ploeggenoot Levi Leipheimer opzienbarend vond? "Ik weet niet precies wat hij in het Usada-rapport liet optekenen. Ik was toen op vakantie, ik heb het niet gevolgd."

Leipheimer bekende in het rapport, dat de definitieve ontmaskering van Armstrong inluidde, dopinggebruik tijdens zijn jaren bij Rabo. "Ik ben er niet nieuwsgierig naar." En over de reeks recente bekentenissen van ex-collega's ? "Tijdens mijn jaren bij Rabo heb ik nooit getwijfeld aan de eerlijkheid van ploeggenoten of teamartsen."

Wij, pers, buitenstaanders, maken er een halszaak van. Je ziet het Flecha denken. Zeggen doet hij het indirect. "Wielrennen is een sport met wat wedstrijden. Take it or leave it. Wat gebeurd is, is gebeurd."

Er valt een stilte aan tafel. Flecha praat liever over de toekomst. Want denk niet dat renners hun fiets zomaar aan de kant schuiven. Volgende week is het openingsweekend in Vlaanderen, te beginnen met Omloop Het Nieuwsblad, 'zijn koers'. Flecha's eerste seizoen voor Sky, 2010, was om in te lijsten. Het seizoen was nauwelijks op gang of de gewiekste solist won de eerste Vlaamse klassieker. Een mooie prestatie maar niet meer dan dat. "Wederom, ik kijk liever vooruit."

Bij Vacansoleil mag Flecha doen wat hij het liefst doet: onverdroten aanvallen. Een luxepositie. Bij Sky was Cavendish de aangewezen coureur voor de finale. Of werd Flecha opgeofferd voor de eindzege van zijn kopman?

"Vacansoleil kan mij bieden wat ik wil: meer vrijheid om voor eigen succes te gaan in de grote ronden en de klassiekers. Ik wilde iets meer plezier terug, iets meer mijzelf kunnen profileren."

En dan doet Juan Antonio Flecha ineens precies dat wat hij pretendeert liever niet te doen, namelijk terugblikken. Zonder dat hij er erg in heeft, grijpt de Spanjaard terug naar het verleden.

"Sky is een van de beste teams waarvoor ik reed. Ik zou het zo opnieuw doen. Zeker met iemand als Cavendish heb ik veel lol gehad. Hoe vaak krijg je de kans om voor grote kampioenen als 'Cav' of Bradley te rijden. Zelden toch? Een superploeg."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden