Leren zwemmen als een kreng

Na Ferry Weertman pakt ook Sharon van Rouwendaal olympisch ticket met zilver op WK

Het schoppen en krabben was Sharon van Rouwendaal inmiddels wel gewend. Wat haar gisteren overkwam, tijdens de mondiale titelstrijd op de 10 kilometer openwaterzwemmen, was nieuw voor haar.

Na bijna zeven kilometer wordt de 21-jarige zwemster hardhandig onder water geduwd. Het is Eva Risztov, de regerend olympisch kampioen op dit onderdeel uit Hongarije. Van Rouwendaal gaat kopje onder in de Russische rivier Kazanka.

Als ze weer boven komt, hoort ze coach Marcel Wouda woedend vanaf de kant schreeuwen. Het haalt niets uit, de jury heeft de overtreding niet gezien.

Dan besluit de zwemster, die in het Franse Narbonne bij de befaamde coach Philippe Lucas traint, dat het genoeg is. "In Berlijn (tijdens hde EK vorig jaar, red.) zwom ze ook al over me heen. Fuck off, dacht ik. Oprotten. Nu pak ik je terug. Ik moest laten zien wie de baas was", zegt Van Rouwendaal.

Hard zwemmen kon ze al. Het talent op de lange afstand is veruit de snelste zwemster van het veld. "In het zwembad zou ik ze allemaal verslaan", aldus de atlete. Maar in het openwater moet ze leren beuken. Van zich af durven bijten. Die ontgroening doorstond ze gisteren met verve.

Van Rouwendaal stort zich op de Hongaarse en geeft haar een ruk aan de schouder. Risztov wil haar weer te grazen nemen, maar de Nederlandse zwemt snel van haar weg. Ze heeft mazzel. De jury ziet de vergeldingsactie niet. Ze had ervoor gediskwalificeerd kunnen worden.

Een riskante actie, geeft Van Rouwendaal toe. Maar in het peloton moet je vechten voor je plek. Zeker bij de vrouwen, waar het er volgens coach Wouda veel 'kattiger, gehaaider en vinniger' aan toe gaat dan bij de mannen.

Voorheen durfde de vrouw die vorig jaar pas haar eerste serieuze openwaterwedstrijd zwom, zich niet in de groep te mengen. Bang voor sluwe acties van haar concurrenten zwom ze het liefst naast of voor het peloton uit. Alles om maar niet gehinderd te worden. "Ik ben echt een pussy", aldus Van Rouwendaal. "Ik moet gemener worden."

Nadat ze in Kazan haar eerste klap heeft uitgedeeld, gaat ze op jacht naar het goud. Voor de wereldtitel blijkt het gevecht, waar ze een halve kilometer van moet bijkomen, haar te veel energie gekost te hebben. "Ik kon wel janken van die aanval. Ik was zo geschrokken."

In een eindsprint knokt ze zich naar een zilveren plek. Het goud is voor haar teamgenote Aurelie Muller, de Française waar ze zelden van verloor. Brons gaat naar de Braziliaanse Ana Marcela Cunha. Met haar medaille stelt Van Rouwendaal haar kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio van volgend jaar zomer veilig.

Van een lief meisje naar een kreng. Aan de Copacabana zal Van Rouwendaal moeten laten zien wie de baas is op de tien kilometer. Met of zonder geweld. Voor het goud zal de zwemster niemand meer ontzien.

In Berlijn, vorig jaar, was haar oude strategie nog voldoende voor de Europese titel. Daar zwom ze haar eigen route, weg van concurrenten met losse handjes.

Op de vijf kilometer probeerde Van Rouwendaal op de WK zaterdag hetzelfde, maar toen werd ze getrakteerd op een koekje van eigen deeg in de eindfase. Drie zwemsters haalden haar in. Die fout wil ze niet nog een keer maken, dus moest de pupil van Lucas zich op de dubbele afstand in de ring begeven.

Bij de voormalig coach van de olympisch kampioenen Laure Manaudou en Federica Pellegrini laat Van Rouwendaal zich sinds twee jaar afbeulen. Verstokt van technologie - Lucas draagt alleen een stopwatch om zijn nek - wordt ze gehard met monstertrainingen van meer dan negentig kilometer per week. "Old school swimming", noemt Van Rouwendaal dat. Zwemmen van de oude school. Kilometers maken en pijn lijden. De zwemster gelooft heilig in dieaanpak, waarmee ze volgend jaar in Brazilië hoopt olympisch kampioen te worden.

Technisch zwemmen leerde ze van de Nederlandse coaches Jacco Verhaeren en Marcel Wouda. Inhoud vergaarde ze bij Lucas. In Kazan heeft ze de laatste kneepjes van het vak onder de knie gekregen. Geen schatje, maar een kreng zijn.

undefined

Tiende plaats voor Inge Jansen

Schoonspringster Inge Jansen is gisteren als tiende geëindigd bij de WK-finale van de 1-meterplank. De Nederlandse verdiende met haar sprongen in de Russische plaats Kazan, de hoofdstad van Tatarstan, 244,10 punten. Ze had de eindstrijd als negende bereikt met 4 punten meer.

Jansen begon beter dan zondag in de voorronde, maar verspeelde dat voordeel met een mindere uitvoering van de anderhalve salto achterwaarts gehoekt en vooral de anderhalf contra gehoekt. De afsluitende schroefsprong was weer op niveau.

Het goud ging verrassend naar de Italiaanse Tania Cagnotto met 310,85. De Europees kampioene kreeg voor haar vijf sprongen van geen van de juryleden minder dan een 8 en presteerde daarmee aanzienlijk beter dan in de kwalificatie (291,25). Ze leidde bovendien van begin tot eind.

De Chinese favoriete Shi Tingmao (309,2) won zilver, voor haar landgenote He Zi (300,3). Beiden lieten te veel liggen op de lastige anderhalf achterwaarts, Shi verspeelde daarop zelfs de titel. Ze kon haar achterstand ook met de voortreffelijke slotsprong (anderhalf contra met anderhalve schroef) niet goedmaken.

undefined

Pleidooi voor meer waterpoloteams op de Spelen

Het zou zomaar kunnen dat de wereldkampioen waterpolo volgend jaar niet op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro aanwezig is. "Idioot", vindt Arno Havenga, de bondscoach van de Nederlandse waterpolosters. "Er doen maar acht landen mee. Meer plekken zijn er niet."

Om die reden zijn er pas na de WK olympische startbewijzen te verdienen. De internationale waterpolotop bestaat uit tien landen. Die hebben allemaal het niveau om een medaille te winnen op de Spelen. Aangezien er maar acht landen gaan, blijven er twee medaillekandidaten thuis.

De Nederlandse speelsters vinden dat oneerlijk. Om daar verandering in te brengen, hebben de waterpolosters van Oranje in een open brief aan de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité gepleit voor een groter deelnemersveld.

Aanvoerster Yasemin Smit ziet in de toekomst het liefst twaalf landen in actie op de Spelen. Zo is de kans kleiner dat een sterk land thuis blijft, zoals Nederland vlak voor de Spelen van Londen overkwam. De vrouwen waren in Peking olympisch kampioen geworden en misten op een haartje kwalificatie voor Londen.

De Nederlandse waterpolovrouwen, die gisteren op de WK in Kazan in de groepsfase een zege boekten op Griekenland (10-9), kunnen zich volgend jaar januari op de EK voor het eerst kwalificeren voor Rio. Goud levert in Belgrado een olympisch ticket op. Lukt dat niet, is er op een olympisch kwalificatietoernooi in Gouda, in maart, nog een plek te verdienen. Daar wordt om vier startbewijzen gevochten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden