Leren wat topsport inhoudt

interview | Mirjam Hooman: Jonge tafeltennissters geven te snel op, die cultuur moet eruit

De Nederlandse tafeltennissters beginnen maandag als een van de favorieten aan het wereldkampioenschap voor landenteams in Kuala Lumpur. Door de inbreng van Li Jiao (43) en Li Jie (31) behoort ons land al jaren tot de top van het Europese en mondiale tafeltennis. Maar waar staat Nederland straks als beide speelsters een streep onder hun carrière zetten?

"Op die vraag kan iedereen het antwoord wel invullen", zegt Mirjam Hooman, in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw met Bettine Vriesekoop het boegbeeld van het Nederlandse tafeltennis. Ze wil niet te veel kwijt over het sombere toekomstperspectief, maar als jeugdcoach bij de tafeltennisbond weet Hooman dat de vijver met talenten niet bepaald overloopt.

Hooman is sinds september 2015 betrokken bij het CTO-programma, waar jonge speelsters sport en studie combineren. Het gaat om meisjes van vijftien jaar, die eigenlijk al te laat met serieus trainen zijn begonnen. "Je moet ergens beginnen", vindt Hooman. "Je leert ze wat topsport inhoudt en probeert ze voor de sport te behouden."

Er lopen tegenwoordig maar weinig meisjes warm voor tafeltennis en ze haken ook snel weer af. Soms tot ergernis van Hooman. Ze haalt het voorbeeld aan van Rachel Gerarts, die vorig jaar uit het CTO-programma stapte. "Daar ben ik wel over gevallen naar de bond toe. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je geen zin meer hebt en er zo mee stopt. Dan teken je maar een contract als je begint."

Hooman zal niet snel zeggen dat vroeger alles beter was, maar het valt haar wel op dat de jeugd van tegenwoordig snel tevreden is. "Als er iemand een beetje goed is, denken ze dat ze alles kunnen maken. Ze hebben het idee dat ze heel wat zijn als ze kampioen van Nederland bij de welpen worden. Maar dan ben je nog helemaal niks."

"Bij de clubs is het niet meer zoals eerst. Daar trainen ze één, twee keer en met een beetje geluk drie keer per week. En ze voelen zich al snel heel wat. Dan laten ze weleens zomaar punten lopen of trainen ze niet hard genoeg. Maar als ze dan een keer over de grens moeten spelen, geven ze het op omdat ze toch niet kunnen winnen. Dat doet me wel zeer. Die cultuur probeer ik eruit te krijgen."

Ook ontbreekt het de huidige talenten aan voorbeelden. Hooman wil niets afdoen aan de kwaliteiten van Li Jiao en Li Jie, maar toch is het anders. "Dat zijn meisjes van Chinese afkomst en het is moeilijker om je aan hen te spiegelen. Het is makkelijker om je te spiegelen aan Britt Eerland, maar die heeft niet het niveau wat Vriesekoop toen al had."

"In onze tijd hadden we al een paar bikkels, hadden we betere clubs en waren we gewend om meer te trainen. We waren ook minder verwend. Ik had Vriesekoop als voorbeeld. Het was heel Spartaans zoals zij trainde en hoe zij voor de sport leefde. Maar voor mij was zij wel een goed voorbeeld. En zo'n voorbeeld hebben we nu niet meer zo."

Natuurlijk zijn er lichtpuntjes, jonge speelsters van wie Hooman denkt dat ze iets kunnen bereiken. Zoals de twee twaalfjarigen Emine Ernst en Emma van der Zanden. "Ik probeer ze mee te geven wat ze er voor moeten doen", zegt Hooman. "Dat er bij topsport een bepaalde mentaliteit en levensstijl hoort. Hopelijk komt er weer een tijd dat we internationaal wat gaan maken met Nederlandse meisjes."

undefined

Mirjam Hooman

Mirjam Hooman, op 4 januari 1966 geboren in Lichtenvoorde, vierde haar grootste internationale succes in 1991. In Den Bosch won ze het Top Twaalftoernooi na zeges in de halve finale op Bettine Vriesekoop en in de eindstrijd op de Hongaarse Gabriella Wirth. Met het Nederlands team werd ze vierde op de wereldkampioenschappen van 1985 (Gotenburg) en 1987 (New Delhi) en tweede op de Europese titelstrijd van 1992 (Stuttgart). Ze veroverde veertien nationale titels, waarvan vier in het enkelspel. In 2011 sloot Hooman haar actieve carrière af. Een jaar later kwam ze in dienst van de bond als trainster van de meisjes cadetten. Sinds september vorig jaar is ze op Papendal betrokken bij het CTO-programma, waaruit de toppers van morgen moeten komen. Dat Hooman, moeder van twee kinderen, nog altijd actief is in het tafeltennis, verbaast haar niet. "Het is een virus waar je niet van afkomt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden