Leren uit een bibliotheek aan zee

Een mobiele bibliotheek en educatieve lessen over het leven in de zee maken een dagje strand aantrekkelijk. Ook als het weer niet meezit.

Theodoor Braaksma van Natuur Avontuur staat op een picknicktafel voor de strandbibliotheek in een winderig en bewolkt Katwijk aan Zee. In zijn hand heeft hij een snoeppapiertje. „Het waait zo de zee in en dan denkt een vis ’ha makkie, lekker happie’. En dan gaat hij dood.”

Zo’n 35 kinderen kijken Braaksma verschrikt aan. „Vreselijk”, roept Jos Haasnoot (9) uit Katwijk. Braaksma verzorgt met Natuur Avontuur – een organisatie die kinderen en volwassenen wegwijs maakt in de natuur – de komende weken ’zeelessen’ in verschillende Nederlandse badplaatsen.

Dit gebeurt op initiatief van de Strandbibliotheek, een organisatie die vorige zomer al met een mobiele bieb langs de Zuid-Hollandse kust te vinden was. Nu worden ook Noord-Holland en het Friese Makkum aangedaan.

Tijdens de lessen leren kinderen over de zee. Niet alleen vissen en schelpen komen aan bod, ook een onderwerp als afval op het strand wordt besproken. En hoe schadelijk het afval kan zijn voor het leven in de zee.

Jos is inmiddels over zijn schrik heen en rent achter Braaksma aan richting de woeste zee. Het hoogtepunt van de zeeles nadert: vissen met een sleepnet. Aanwezige vaders en opa’s leggen de kinderen, samen met Braaksma, uit hoe het net moet worden gebruikt. Als alles gereed is, trekken de kinderen samen het net voort. „Het is vandaag eigenlijk ongunstig weer om te vissen”, zegt Braaksma. „Hopelijk vangen we toch wel wat.”

De vangst die even later wordt binnengehaald blijkt mager: een platvis en vijf krabben. Sam Merks (8) uit Schijndel is er blij mee en laat haar buit trots aan haar vader zien.. „Voor de kinderen is het leuk”, zegt vader Peter. „Zeker met dit weer. Als het echt warm is, blijven we meestal gewoon op onze handdoekjes liggen.”

Braaksma heeft inmiddels op het strand een fles met een brief ’gevonden’. Een brief van ’Zoute Willem’, een visser uit Katwijk, die over schelpen aan de vloedlijn schrijft. Hij vraagt de kinderen vijf verschillende schelpen te zoeken. Marten de Jongh (11) uit Amerongen is snel klaar. In een boek uit de speciale strandbibliotheek zoekt hij de namen van de schelpen op: een mossel, kokkel, mesheft en een zaagje.

„Dat is nou het mooie van de combinatie met de strandbibliotheek”, zegt Braaksma. „Wie in de natuur op pad is geweest kan meteen informatie opzoeken in de bibliotheek”.

i Meer informatie over de zeelessen is te vinden op:www.natuuravontuur.com en www.strandbibliotheek.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden