Leren stemmen

Verkiezingsles in Lansing (Pauline Michgelsen) Beeld
Verkiezingsles in Lansing (Pauline Michgelsen)

In een zaaltje van de Lutherse kerk aan de rand van Lansing vindt een ‘Know your rights’ avond plaats. De avond wordt georganiseerd door ACORN en gezien alle publiciteit rond deze organisatie willen we daar graag bij zijn.

We worden vriendelijk onthaald door Connie en gewezen op de koffie en koekjes. Tot onze verbazing zijn er ook twee cameraploegen aanwezig. De ene journalist vertelt dat hij van Aljazeera is, iets wat hij drie keer moet herhalen omdat ik deze zender niet meteen verwacht in een achteraf zaaltje in een klein stadje. Het andere ploegje is van de lokale televisie, en dan is er ook nog een mevrouw van de plaatselijke radio. Als iedereen gaat zitten blijken er zes community workers van verschillende maatschappelijke organisaties te zijn, een city clerk om de stemmachines uit te leggen, vijf journalisten en twee waarnemers. En dan zijn er nog vijf mensen voor wie deze avond bedoeld is. ‘ACORN is dan wel negatief in het nieuws de laatste tijd,’ fluistert Connie in mijn oor, ‘maar iedereen weet nu tenminste dat we bestaan!’

De avond begint met een kort gebed. Daarna doen we een quiz . Eerst vraag: When is the date of this years’s General Election? ‘In het verleden hebben mensen wel e-mails ontvangen dat de verkiezingen uitgesteld zouden zijn,’ legt Shelly van ACLU (American Civil Liberties Union), uit. We krijgen een powerpoint presentatie over ieders rechten. Moet je per se een identificatiebewijs hebben mét foto als je gaat stemmen? Mag je stemmen als je nog boetes hebt open staan? Als je uit je huis bent gezet? In de gevan genis hebt gezeten? Antwoorden respectievelijk ‘nee, mits’ en drie maal ja. De city clerk legt zorgvuldig het stembiljet uit. Dat is ook niet eenvoudig. Je stemt in de VS niet alleen voor de toekomstige president, maar ook voor congresleden, rechters, sherifs, bestuursleden enzovoort. En dan zijn er ook nog een paar proposals. ‘Het stembiljet van Michigan is het langste van alle staten,’ zegt de klerk en daar klinkt een beetje trots in door.

Ruim twee uur later wordt de zitting opgeheven. Het kerkkoor is in een aangrenzend zaaltje gaan reperteren, begeleid door een orgeltje. Aljazeera is net als wij tot het eind gebleven, maar de lokale tv is al lang weg. Op mijn hotelkamer zie ik op het late journaal al een kort verslag over de voorlichtingsavond. ‘Op dit soort avonden komen veel mensen af,’ vertelt de verslaggeefster. De beelden tonen inderdaad een redelijk vol zaaltje. Wonderbaarlijk iets, montage.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden