Lerares met hoofddoek in deel Duitsland verboden

* Waar in Frankrijk het dragen van een hoofddoek door leerlingen al tot politiek probleem is uitgegroeid, beperkt de discussie in Duitsland zich tot de vraag of een lerares hem mag dragen. In beide zijn vrijwel alle scholen staatsscholen en kunnen ouders dus, anders dan in Nederland, niet zelf een school oprichten.

Zuid-Duitsland loopt voorop met het verbieden van de hoofddoek voor de klas. De strijd is begonnen in de deelstaat Baden-Württemberg, waar de inmiddels Duitse, ooit uit Afghanistan gevluchte lerares Fereshta Ludin geen les mocht geven omdat zij haar hoofd wilde bedekken. Het constitutioneel hof oordeelde in september dat zo'n verbod alleen is toegestaan als de deelstaat daartoe een wet opstelt.

Minister van onderwijs van de deelstaat, Annette Schavan (CDU), heeft daarop onmiddellijk een wet voorgesteld, waarvan de strekking is dat een hoofddoek niet, maar een non in habijt wel kan. Volgens Schavan is de hoofddoek namelijk geen religieus, maar een politiek symbool. ,,Wie een lerares op school de hoofddoek verbiedt, valt niet iemand wegens zijn religie aan, maar verlangt matiging'', schreef zij in Die Welt.

Ook het christen-democratisch geregeerde Beieren heeft deze week een wet voorgesteld die leraressen in bedekte termen de hoofddoek verbiedt, terwijl Hessen en Nedersaksen, eveneens conservatief, zo'n wet overwegen. Daarentegen ziet het conservatief geregeerde Hamburg, waar al leraressen met doek werken, daar geen reden voor.

Schavan gaat ervan uit dat haar wet nog wel tot aan de rechter zal worden uitgevochten. Met name de poging een lerares in habijt als religieus gemotiveerd, maar een lerares met hoofddoek als politiek gemotiveerd verschillend te behandelen, zal naar verwachting kritisch worden getoetst. Wat dat betreft heeft Hessen het makkelijker, want daar mogen nu al geen nonnen in habijt voor de klas.

Een groep van ruim zeventig vrouwen, uit diverse partijen en religies, heeft vorige week het hoofddoekverbod voor leraressen veroordeeld. ,,Beslissend is niet wat er op het hoofd zit, maar wat erin'', zei Marie-louise Beck, die voor de regering de integratie bevordert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden