Lerarentekort loopt verder op: 35.000 vacatures

Afgelopen jaar gingen leraren en ander onderwijspersoneel uit het basisonderwijs de straat op om te demonstreren tegen de werkdruk.  Beeld ANP
Afgelopen jaar gingen leraren en ander onderwijspersoneel uit het basisonderwijs de straat op om te demonstreren tegen de werkdruk.Beeld ANP

Het aantal vacatures in het onderwijs blijft toenemen. In het basisonderwijs zijn de problemen het grootst in de Randstad, maar deze breiden zich de komende jaren uit over de rest van Nederland, blijkt uit nieuwe gegevens van uitkeringsinstantie UWV.

Gerrit-Jan KleinJan

In de eerste drie kwartalen van afgelopen jaar stonden er 35.000 vacatures open, evenveel als in heel 2017. Er zijn vooral te weinig groepsleerkrachten in het basisonderwijs en tweedegraads docenten Nederlands, Engels en wiskunde. Bijna de helft van de vacatures is moeilijk vervulbaar. Naar verwachting blijft het tekort aan middelbare schooldocenten in exacte vakken en talen groot.

Vergrijsd

Het aantal vacatures in het onderwijs groeit al jaren. Dat komt doordat er relatief veel 55-plussers in zowel het basis- als voortgezet onderwijs werken. Zij gaan binnen niet al te lange tijd met pensioen. Met name in het basisonderwijs wordt de situatie nijpend. Zo is het steeds lastiger om vervangers voor een zieke leerkracht te vinden. Afgelopen week werden in heel Nederland mogelijk zo’n 7500 kinderen naar huis gestuurd, becijferde de website lerarentekortisnu, waar docenten en scholen zelf bijhouden hoe groot de tekorten zijn.

Ook voegen scholen steeds vaker klassen samen of zetten ze onbevoegden voor de klas. Nog niet zo lang geleden gaf minister Arie Slob (basis- en voortgezet onderwijs) scholen toestemming om in geval van nood een onbevoegde les te laten geven, bijvoorbeeld een kunstenaar die tekenles geeft. Deze maatregel verhult volgens onderwijsvakbond AOb de omvang van het probleem.

In Zaandam krijgen kinderen sinds enige tijd vier in plaats van vijf dagen les vanwege het oplopende lerarentekort. Overmacht, zegt schooldirecteur Janneke Oosterman. “Wettelijk is het niet toegestaan, maar we kunnen niet anders. We doen dit in ieder geval tot de voorjaarsvakantie. Ik hoop dat er tegen die tijd een oplossing is”, zei Oosterman vorige week in Trouw.

De overheid probeert met verschillende maatregelen het lerarentekort tegen te gaan. Zo is het makkelijker voor zij-instromers om de pabo te gaan doen. Mede hierdoor is het aandeel 30-plussers dit collegejaar op de lerarenopleiding in een klap met de helft toegenomen tot 450. Toch is de hoeveelheid pabostudenten te laag om de tekorten op te vangen. Eerder deze week maakte een aantal banken en verzekeraars bekend dat ze hun werknemers ondersteunen die een overstap naar het onderwijs overwegen.

Lees ook:

Nu het lerarentekort de spuigaten uitloopt, dringt de vraag zich op of een vijfdaagse schoolweek nog een houdbare norm is.

Wat is er mis met een vierdaagse schoolweek?

Het aandeel 30-plussers op de lerarenopleiding is dit collegejaar in een klap met de helft toegenomen

Zij-instromers in het onderwijs weten de weg naar de pabo sinds kort goed te vinden

De onderwijsvakbond AOb roept scholen op een vierdaagse schoolweek in te voeren als het tekort aan leraren te groot is.

Liever vierdaagse schoolweek dan onbevoegde kunstenaar voor de klas

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden