Lerarentekort

‘Lerarentekort in grote steden is veel groter dan gedacht’

Een lerares in haar lege klaslokaal. De Slotermeerschool is samen met vijftien andere basisscholen in Amsterdam gesloten om aandacht te vragen voor het lerarentekort. Beeld ANP

Het lerarentekort in het basisonderwijs in de grote steden is volgens sectororganisatie PO-Raad nog groter dan werd verwacht. Uit een inventarisatie van de tekorten door schoolbesturen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere blijkt dat het tekort opgeteld 1475 voltijdbanen bedraagt. 

Wie alleen naar openstaande vacatures kijkt, ziet dat in de vijf steden nog 578 leraren aan het werk kunnen. Er zijn volgens de schoolbesturen echter ook nog bijna 900 ‘verborgen vacatures’ Dat zijn functies waarvoor scholen met kunst- en vliegwerk een oplossing hebben gevonden, omdat ze te weinig bevoegde leraren hebben. “Ook de inzet van bevoegd personeel dat eigenlijk een ambulante taak binnen de school heeft, zoals intern begeleiders, schoolopleiders en schoolleiders, valt onder deze categorie”, zo staat in een rapport van de schoolbesturen.

Almere en Utrecht brachten donderdag hun plannen naar buiten om het tekort tegen te gaan. De andere steden deden dat al eerder. In de noodplannen staan tal van maatregelen. Zo willen de schoolbesturen in Almere dat leraren voorrang krijgen bij het toewijzen van huurwoningen. Reiskosten moeten kostendekkend zijn en de scholen willen subsidie op de salariskosten van zij-instromers. Utrecht wil ‘dé onderwijsstad en het opleidingshart van Nederland’ worden. Lees hier hoe de stad dat wil doen. 

Lees ook: Grote steden maken noodplannen vanwege lerarentekort

De grote steden maken noodplannen om het lerarentekort te lijf te gaan. Die snelle lapmiddelen zullen echter niet volstaan. Over tien jaar zijn er nog steeds te weinig leraren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden