UpdateOnderwijs

Lerarenstaking gaat woensdag toch door, Slob: afspraak is afspraak

Vice-voorzitter Eugenie Stolk staat de pers te woord na afloop van het overleg van onderwijsvakbond AOb.Beeld ANP

Onderwijsvakbonden AOb en CNV Onderwijs willen dat er woensdag toch gestaakt gaat worden in het onderwijs. AOb maakte dat bekend na crisisberaad zondagochtend op het hoofdkantoor in Utrecht, CNV Onderwijs sloot zich later op de dag aan bij die oproep. 

Vrijdag werd nog aangekondigd dat de onderwijsstaking van de baan was, nadat het kabinet aankondigde dat het eenmalig 460 miljoen extra uittrekt voor het onderwijs. Dat geld was onder meer bedoeld om het lerarentekort in het basis- en voortgezet onderwijs te bestrijden.

Het schrappen van de staking leidde echter tot veel boze reacties uit het onderwijs. Leerkrachten willen toch actie gaan voeren omdat ze het toegezegde geld niet voldoende vinden. Ook binnen de AOb, de grootste onderwijsvakbond, zorgde het voor verdeeldheid. Bondsvoorzitter Liesbeth Verheggen legt nu per direct haar functie neer. Het hoofdbestuur van de AOb heeft respect voor de beslissing van Verheggen. “Het is een heel moeilijke beslissing, maar Liesbeth neemt haar verantwoordelijkheid”, aldus het hoofdbestuur.

Jan de Vries, waarnemend voorzitter van CNV Onderwijs, stelt in een schriftelijke verklaring dat de extra miljoenen die de regering in het onderwijs wil steken geen structureel geld zijn. Het was daarom een inschattingsfout van ons om met dit resultaat de staking af te blazen.”

Slob: afspraak is afspraak 

Dat het onderwijs woensdag toch gaat staken, betekent niet dat de afspraken met het kabinet over extra geld niet doorgaan. Minister Arie Slob (basis- en voortgezet onderwijs) ‘blijft staan voor onze afspraken’ en zal die gewoon uitvoeren, zegt hij.

“Het doel van het akkoord is om zoveel mogelijk krachten te bundelen om het personeelstekort in het onderwijs verder aan te pakken”, zegt Slob in een eerste reactie op de draai van onderwijsbond AOb. Dat wil hij doorzetten. Slob wijst erop dat het AOb-bestuur heeft getekend voor het akkoord, dat voorziet in 460 miljoen euro aan grotendeels eenmalig extra geld voor basisscholen en middelbare scholen. “Niet personen, maar organisaties hebben zich daaraan gecommitteerd.”

Dat de bond nu terugkrabbelt, is ‘in de eerste plaats natuurlijk een persoonlijk drama’ voor bondsvoorzitter Liesbeth Verheggen, zegt Slob. Hij heeft te doen met Verheggen, die haar conclusies heeft getrokken en is opgestapt.

Excuses voor de verwarring 

De bond meldde zaterdag nog dat de staking niet door kon gaan omdat er na het tekenen van het convenant niet langer een juridische grond voor was. Maar volgens een woordvoerder van de bond hebben advocaten ernaar gekeken en kan de staking toch doorgaan.

“We hebben enorme waardering voor alle collega’s die heel hard werken om de staking tot een groot succes te maken, en we bieden onze excuses aan voor de ontstane verwarring. Wat nodig is, is een structurele investering in onderwijs. We gaan met onze leden in gesprek, te beginnen op de algemene vergadering van maandag.”

De beslissing van de AOb komt nadat vakbond Leraren in Actie wel opriep tot een staking aanstaande woensdag. PO in Actie besloot bovendien een peiling te houden bij de achterban. In acht uur tijd kwamen er tienduizend reacties binnen via Facebook, 99 procent verwees het akkoord dat vrijdag werd gesloten naar de prullenbak. 

PO in Actie, de club die al eerder tienduizenden leraren op de been kreeg, is geen vakbond meer, maar beheert nog wel een Facebookpagina en is van plan zich om te vormen tot een zogenoemde beroepsvereniging. 

Lees ook: 

Extra miljoenen: geen vrede, wel een bestand met boze leraren

De noodkreet van leraren en schoolbesturen heeft effect gehad. Het kabinet trekt eenmalig 460 miljoen extra uit voor het onderwijs, waarmee de staking van komende week van de baan is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden