Lerarenbonus

Op de voorpagina van vrijdag staat de suggestie om leraren met een fulltime baan een extra bonus te geven. Dat is een goed idee erbij ter bestrijding van het lerarentekort. In de zaterdagkrant echter staat dat dit plannetje te duur zal worden en niet effectief.

Leek drs. Anneke de Vries fulltime lesdocent Frans

Dat kan niet tegelijk: het is immers of te duur, omdat er te veel docenten fulltime zullen gaan werken, of het is niet effectief omdat er te weinig docenten op in zullen gaan. Het merkwaardigste aan de reacties op dit nieuwe plan is echter de stelling van onderwijskoepels en vakbonden: ,,Het vak is simpelweg te zwaar om fulltime uit te oefenen.'' Nu moet het toch niet gekker worden! Als je aanneemt dat docenten in de vakantie niet werken, telt inderdaad de gemiddelde werkweek 41,5 klokuren: 3,5 uur meer dan elders in de maatschappij. Als dat te veel is, moet dat veranderd worden.

Een fulltime docent zou dan minder lessen moeten geven voor zijn fulltimersalaris of er moet elders geschrapt worden in zijn taak. Onlangs gingen we van 26 naar 25 wekelijkse lessen. Om daar nu alweer in te schrappen... Dus moet gesteld worden dat een fulltime baan, zoals die er nu uitziet, haalbaar is voor wie voltijd wil werken. Omdat de baan zwaar is en er tekorten zijn, mag daarvoor best een extra bonus komen. Dat kan motiverend zijn. Laten we niet bang worden voor onaanvaardbare salarisverschillen: die zijn er immers allang en daarin ligt mede de oorzaak van het huidige lerarentekort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden