Leraren wijzen Engels voor kleuters af

(Novum) - Engels voor kleuters is geen goed idee. Extra Engels op de basisschool gaat ten koste van andere vakken, zo vrezen leraren. De Algemene Onderwijsbond keert zich tegen het advies van de Onderwijsraad om kinderen al vanaf groep 1 Engels aan te bieden, zegt bestuurder Liset Verheggen donderdag.

Volgens de raad zouden kleuters Engels moeten leren, juist omdat kleine kinderen makkelijk een nieuwe taal aanleren. "Dat laatste klopt wel," zegt Verheggen. "Een Nederlandse kleuter in Spanje leert razendsnel Spaans. Maar een kleuter in Nederland moet Engels echt aanleren, want hij gebruikt het thuis niet. De Onderwijsraad beweert dan wel dat de lessen een spelkarakter krijgen, maar ook woorden in liedjes en spelletjes zul je moeten uitleggen."

Dat kost tijd en Verheggen is bang dat die tijd ten koste gaat van andere vakken. "We hebben net afgesproken dat de nadruk op taal en rekenen komt te liggen. Onderwijs in Engels kost nu eenmaal tijd en de schooldag wordt niet langer."

De tijdkwestie is niet het enige dat Verheggen stoort in het advies van de Onderwijsraad. "Wat me ook van het hart moet: allochtone kinderen mogen niet langer onderwijs in hun eigen taal krijgen. Dat zou hun Nederlandse taalontwikkeling verstoren. Geldt dat ineens niet voor Engels?", vraagt ze zich af. "Dat is ook een vreemde taal voor alle Nederlandse kinderen", weet ze.

Uit eerder onderzoek onder leden van de onderwijsbond kwamen vergelijkbare resultaten naar voren. Zestig procent van het ledenpanel wil het onderwijs in de bovenbouw verbeteren. De kwaliteit van het onderwijs Engels in groep 7 en 8 laat volgens de leraren nu nog te wensen over. Ook toen al gaven ze te kennen bang te zijn dat extra Engels ten koste gaat van de andere vakken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden