Leraren niet de schuld van onzintestjes

"Ik verzin het niet", schrijft wiskundedocent en lid van de Onderwijsraad René Kneyber in zijn column over kleutertoetsen en de toetscultuur in het basisonderwijs (Trouw, 24 februari).

Ongetwijfeld gelooft hij zelf dat hij een solide tekst schreef over de druk die de eindeloze reeks toetsen op kinderen legt. Helemaal als deze kinderen worden geconfronteerd met de resultaten en de mogelijke gevolgen voor hun toekomst.

Toch was er een andere tekst in Trouw verschenen als Kneyber zijn eigen mening niet interessanter had gevonden dan de praktijk van alledag waarover 'Brandpunt' en 'De Monitor' berichtten.

Het is natuurlijk goed voor de leesbaarheid om collega's uit het basisonderwijs van sadisme te betichten.

En roepen dat juffen graag anderen de schuld geven en zich verschuilen achter de inspectie, doet het vast ook leuk.

Maar om zijn punt te maken, verdraait Kneyber de feiten en verhaspelt hij citaten. Natuurlijk is een column meer een stijloefening dan een feitenrelaas.

Maar in dit geval is de schrijver geen beroepscolumnist maar iemand die zelf voor de klas staat. Bovendien heeft hij een prominente plek opgeëist in het onderwijsdebat. Daarom stelt Kneybers opstelling zo teleur.

Zo zei ik op televisie - anders dan Kneyber beweert - nergens dat ouders en de onderwijsinspectie de schuld van de meetlast zijn. Had Kneyber aandachtig naar De Monitor gekeken, dan had hij me horen zeggen dat ouders, niet voor leerkrachten maar voor veel bestuurders, aanleiding zijn medewerkers te stalken met testjes en toetsjes.

Bovendien wijs ik er in datzelfde gesprek op dat de Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat collega's er zelf bij zijn en 'nee' moeten zeggen als de testjes al te onzinnig worden.

Ronduit storend wordt het wanneer Kneyber zijn collega's in het primair onderwijs verwijt dat ze te volgzaam zijn. Ik citeer: 'Zeg tegen de juf dat 'het moet van de inspectie', en ze gaat volgzaam op haar rug liggen'.

Denigrerend, op het seksistische af. En feitelijk onjuist, omdat de juffen uit het basisonderwijs waarover hij het heeft dag in, dag uit aan de bel trekken bij politici, bij de AOb en in de pers.

Het zou Kneyber sieren als hij ze niet beschimpt maar steunt. Dit gevecht is immers nog niet voorbij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden