Column

Leraren, neem ontslag, bij de Albert Heijn verdien je meer

Rene Kneyber Beeld Maartje Geels
Rene KneyberBeeld Maartje Geels

De basisschool. U denkt aan een hoogopgeleide juffrouw voor een gezellig drukke klas, een brede ontwikkeling en wat individuele aandacht voor uw kind of kleinkind, en af en toe een verjaardagsfeestje. Maar het is romantiek: het primair onderwijs wordt overvraagd, tegen te weinig budget; de prijs daarvoor wordt betaald door de meesters en juffen voor de klas.

René Kneyber

Gemiddeld werken meesters en juffen 7 uur over per week en het burnoutpercentage is astronomisch.

En dan komt er ook nog een lerarentekort bij. When you pay peanuts, you get monkeys, gaat het gezegde, maar niets is minder waar. Wanneer je met pinda's betaalt, krijg je er kennelijk hardwerkende, perfectionistische leerkrachten voor. Maar die bron aan ijverige, zelfopofferende - ja, laten we wel zijn- vrouwen is op. Binnenkort zijn er 10.000 leraren extra nodig, en die zijn niet te vinden. Nergens. Niemand wil het, voor zo weinig geld. Zelfs een afgestudeerde pabo'er studeert liever verder dan het onderwijs in te gaan.

Nieuw regeerakkoord

Het salaris weer rechttrekken, kost 1,2 miljard. Om daar geld voor vrij te maken, moet het meegenomen worden bij een nieuw regeerakkoord. Daarom hebben 23.000 basisschoolleerkrachten zich verenigd op de facebookpagina PO-in-actie.

Rutte ziet er vooralsnog weinig in, liet hij weten in het blad van CNV Onderwijs, in zo'n salarisverhoging. Maar af en toe een financieel bedankje voor goede leraren, 'dat zou ik leuk vinden', zegt hij.

Ik vraag me dan af: is het minachting? Of zijn andere problemen urgenter, of wellicht beangstigender. Als ik minister-president was, zou ik me ook meer zorgen maken over Poetin, en investeringen in defensie belangrijker vinden. Ook 'leuk' als ze daar eens met echte munitie mogen oefenen. In de categorie beangstigend valt kennelijk ook Hugo Borst die onlangs nog 300 miljoen voor de zorg wist los te peuteren.

Knikkende knieën

23.500 leerkrachten die lid zijn geworden van een facebookgroep? Rutte staat vast te knikken met zijn knieën! En dan de onderwijsvakbonden, de een die wel blaft maar nooit bijt (Aob), en de ander die zichzelf al lang geen vakbond meer noemt, maar een 'vereniging' (CNV).

Iedere politicus weet al lang: van het onderwijsveld zelf heeft niemand iets te vrezen. Al die semi-boze clicktivisten staan morgen gewoon weer te ploeteren onder erbarmelijke omstandigheden.

De beste onderhandelingspositie heb je als je ook kunt weglopen van onderhandelingen. Als je 'nee' kunt zeggen.

Beste collega's in het primair onderwijs, als het loonaanbod van een nieuw kabinet jullie niet bevalt, neem dan gewoon ontslag. Bij de Albert Heijn verdien je meer. Al was het maar voor de kinderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden