Het nieuwe coronavirus

Leraren met een hoestje blijven thuis, lege klaslokalen in Noord-Brabant

Een leeg klaslokaal. Scholen in Noord-Brabant zitten met lege klaslokalen omdat leraren op advies van het RIVM thuisblijven. Beeld ANP
Een leeg klaslokaal. Scholen in Noord-Brabant zitten met lege klaslokalen omdat leraren op advies van het RIVM thuisblijven.Beeld ANP

Leraren volgen het advies van het RIVM: ga niet werken met een hoestje. Op sommige scholen is nog niet de helft van de kinderen aanwezig.

Het is maandagochtend even improviseren voor ouders van kinderen in Noord-Brabant: in de hele provincie worden klassen naar huis gestuurd omdat leerkrachten ziek thuisblijven. Ze geven gehoor aan het advies aan Brabanders om voorlopig ook bij milde verkoudheidsklachten of hoesten thuis te blijven, om de GGD de kans te geven het nieuwe coronavirus in te dammen.

Bij Xpect Primair, een koepel van 25 basisscholen in Tilburg, hebben zich zo’n 145 van de ruim 700 personeelsleden ziekgemeld. Het overgrote deel daarvan is leerkracht, zegt woordvoerder Tanja Westeneng.

Het schoolbestuur heeft er met creatieve oplossingen voor gezorgd dat maar 31 klassen naar huis zijn gestuurd. “Dat was heel hard werken. We hebben een crisisteam, dat dagelijks bij elkaar komt. We hebben groepen samengevoegd en zetten directeuren voor de klas”, zegt Westeneng. Ouders zijn zondag geïnformeerd.

Kinderen met een snotneus thuis

Het is rustig op veel schoolpleinen. Bij basisschool Don Sarto in Tilburg zijn volgens Westeneng bijvoorbeeld maar 70 van de 182 leerlingen aanwezig. Dat komt niet alleen omdat er drie groepen uitvielen, maar ook omdat ouders hun kinderen met een hoestje of snotneus thuishielden.

Op de zeventien basisscholen van de stichting Tangent in de regio Tilburg zijn alles bij elkaar 26 groepen naar huis gestuurd. De hoogste uitval is er op basisschool Berkeloo in Berkel-Enschot: zes van de achttien groepen. “We laten het onderwijs met veel kunst en vliegwerk doorgaan”, zegt Marcel van den Hoven, voorzitter van Tangent. “Dat betekent: directeuren, adjuncten, intern begeleiders, iedereen met een onderwijsbevoegdheid staat voor de klas.”

Hoe lang dat vol te houden is? “Geen idee, daar heb ik echt geen antwoord op”, zegt Westeneng. “De tijd zal het leren”, zegt Van den Hoven. “We moeten het van dag tot dag bekijken, en dagelijks met de ouders communiceren.”

Met ziekteverschijnselen de klas uit

De problemen spelen ook in de rest van de provincie. In Oss krijgen twintig klassen van de 27 scholen van SAAM geen les, meldt Omroep Brabant. En volgens het Eindhovens Dagblad stuurden de 36 scholen van koepel SKPO elk gemiddeld twee klassen naar huis.

Ook op middelbare scholen vallen veel lessen uit. Sommige middelbare scholen waarschuwen dat kinderen met ziekteverschijnselen uit de klas zullen worden gehaald.

De scholen zitten nu met de gebakken peren. Vinden zij het advies van het RIVM niet te streng? “Lastige vraag”, zegt Westeneng van Xpect Primair. “Ik vind dat we er vertrouwen in moeten hebben dat het RIVM doet wat nodig is in deze situatie.”

Lees ook:

60 nieuwe coronabesmettingen, de meeste in Brabant. Wat is daar aan de hand?

Opvallend veel nieuwe coronapatiënten wonen in Noord-Brabant, zo bleek dit weekend uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Moeten Brabanders zich zorgen maken?

Coronapatiënten Edwin en Vivian hebben de tijd voor een puzzel met duizend stukjes

Edwin Klaasen en Vivian Blinksma zitten in thuisisolatie met het coronavirus. De ziekte gaf wat bezorgdheid en een drukkend gevoel op de borst, maar ze zijn aan de beterende hand. “We willen de ziekte vooral niet overbrengen op mensen die er gevoeliger voor zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden