Leraar zakt voor eindexamen, veel leerlingen toch niet

Bijna overal was het feest vorige week: de meeste middelbare scholieren waren geslaagd voor hun examen. Maar niet op de havo-afdeling van het Comenius Lyceum in Amsterdam-West. Daar haalde een groep leerlingen een forse onvoldoende voor Nederlands. Het ging om dat deel van de klas dat het profiel 'natuur en techniek' volgde. De bèta's dus, die voor hun verdere loopbaan misschien minder zijn aangewezen op taalbeheersing. Maar de regels zijn zo soepel niet: door die lage cijfers zakten deze leerlingen. Wie nog een beetje aardig stond voor de rest van de vakken, kon nog herkansen.

Daags na deze treurige mededeling gingen de docenten zich achter het hoofd krabben. Hadden ze zo slecht lesgegeven in de vaderlandse taal dit jaar? En hoe kwam het eigenlijk dat juist dat ene kwart van de klas zo slecht scoorde? Aan het nakijksysteem zou dat toch niet kunnen liggen. Het examen bestaat deels uit meerkeuzevragen en de docent kan met een druk op de knop bepalen hoeveel antwoorden er goed zijn - en hoeveel punten de leerling erbij krijgt voor het eindcijfer.

Maar wacht even: had de verantwoordelijke leraar eigenlijk wel op die knop gedrukt? Nee, zo bleek na onderzoek: deze punten waren helemaal niet meegeteld. En de tweede corrector had dit ook over het hoofd gezien. De school meldde daarom maandag de fout aan de onderwijsinspectie. Gisteren werd bekend dat door de hertelling acht leerlingen alsnog zijn geslaagd. Een paar anderen hebben nu ineens zo'n gemiddelde dat ze toch nog mogen herkansen. Leerlingen alsnog blij. Rector Kees Freriks niet. Volgend jaar gaat een collega over de schouder van de leraar meekijken. De inspectie is daarmee nog niet tevreden, die heeft nader onderzoek gelast.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden